Otěhotnění za pomoci dárkyně

Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat na věc týkající se těhotenství. Zatím miminko neplánuji, nicméně jsem s přítelem, který by si jednou přál své vlastní dítě a tak bych ráda věděla co nejvíce o mé situaci. Před devíti lety mi diagnostikovali tumor v oblasti středního mozku. Pravidelně každý rok jezdím na MR. Tumor je benigní, nevyvíjí se, je zapouzdřený. Bohužel se k němu ale při operaci - zaváděli mi šant, aby mi protékal mozkomyšní mok, čemuž tumor bránil - nedostali, takže nemohli odebrat vzorek. Nevím tedy, o jaký typ nádoru jde, zda se můj zdravotní stav jednoho dne zhorší nebo kolik času mám. Aktuální situace je ale velmi dobrá, žádný vývoj během uplynulých 9 let a můj zdravotní stav je stabilizovaný. Mohu říci, že žiju prakticky plnohodnotný život. Protože ale nevím tyto informace, nejsem schopná posoudit, zda je bezpečné mít vlastní dítě. Přes všechna rizika, týkající se toho, že nevím, jestli se stav třeba zítra nezhorší a nedojde třeba k mé smrti, by si přítel přál mít se mnou jednoho dne dítě. Já se ale obávám, zda je to bezpečné pro dítě. Jednou z možností, která mě napadla, je využít dárcovství vajíček. Přítel by tak měl dítě, které by bylo jeho a zároveň bych se já nemusela obávat toho, že by zdědilo moje onemocnění. Nevím ale nic o tom, zda mám nárok na to, aby mi byla darována něčí vajíčka? Dívala jsem se na internet a jediný důvod, který by snad u mě připadal v úvahu, je geneticky přenosné onemocnění. Nicméně to nikdo nedokáže posoudit, protože vzorek tumoru nebyl odebrán. Dokážete mi prosím říci, zda přichází v mém případě tato možnost v úvahu? Mám nárok s takovýmto onemocněním na darovaná vajíčka nebo nikoliv? A je možné využít i náhradní matku pro donošení takového plodu? Mockrát Vám děkuji za odpověď. Samozřejmě mi nemusíte zdůrazňovat, že je možné, že dítě bude vyrůstat bez jednoho rodiče, toto riziko si naprosto uvědomuji. Přeji Vám krásný den, Hanička

Odpověď odborníka:

Nemyslím,že by to byl dobrý nápad, tumor je benigní, není prokázané že by byl dědičný žijete 9 let bez problému na vašem místě bych se s celou situací poradil na neurochirurgii. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: