Oteklá levá noha a bolest

Dobrý den. Prosím o radu. 5 dní mě bolela levá dolní končetina, večer mi i otekla od kotníku ke kolenu. (bolest jakoby těžkých unavených nohou od prstů po kyčel, největší bolest při dotyku v místech u kotníku, pod kolenem a u slabin). Druhý den jsem šla k lékaři. Vyš. krve D-dimery 16, UZ žil - neprokázaná flebotromboza. Dostala jsem Detralex -2x1 a doporučení klidový režim a změnit antikoncepci. Dnes je to 4-tý den po lékaři, změny skoro žádné, jen druhý den došlo k otoku až nad koleno. Pohyb ani klid nepomáhá, zvýšenou polohu nohy mám skoro 20h. denně, při otoku studený obklad a beze změny. Občas po menší chůzi ( cesta na WC) mi začne noha brnět, nevím, zda to něco znamená nebo to je už jen z toho ležení. Lékař jen řekl, že mám přijít za týden, když se to nezlepší. Mé dotazy jsou. 1 - Ikdyby se to zlepšilo, Detralex mám jen na 15dní, stačí to nebo si mám nechat nap sat další? 2 - Za jak dlouho asi Detralex pomůže? 3 - Neměla bych jít na podrobnější vyšetření cév, popř. na jiné oddělení? 4 - Mám již několik let problémy s páteří (VAS L páteře, iritace Siků) a při zhoršení mi bolest vystřelovala do LDK nemůže to být třeba od páteře?Třeba uskřinutím nervu? Nebo něco jiného? Dodávám: t.č.doma, 4 děti, 38let, 71kg, nízký tlak, chlesterol a cukr v krvi ok, jiné léky kromě HAK - Cilestu neberu. Jen sportu neholduji, často sedím u PC, nebo u žehlení. Rodinná dispozice - babička operace žil před 50.nar. a pak i onem. srdce, mamka záněty žil bez operací, otec v 59letech CMP a zůstal 2,5r. zcela ochrnut a pak zemřel. Z tohoto důvodu mám i strach něco nezanedbat. Také jsem měla pod levým kolenem od malička vystouplou křečovou žílu, která se mi nyní od bolestí propadla,už není skoro vidět. A právě v tom místě mě to bolí i táhne a koleno nemůžu natáhnout. Moc děkuji za zodpovězení všech mých otázek. Přej krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se stav takto nelepší/horší, vyhledejte lékaře už teď, nečekejte na plánovanou kontrolu. Detralex už měl pomoci. Otok a bolest může také souviset s kotníkem, ale zase by od zánětu v kotníku asi neotekla celá noha až po kyčel (jestli jsem Vás tedy dobře pochopila, že máte nohu oteklou od prstů po kyčel). Od uskřinutí nervů by se neměl objevit otok. I když D dimery byly nízké a sono v pořádku, podle mě je vhodné to pro jistotu překontrolovat znovu, jestli se stav náhodou nezměnil. Buď u stejného lékaře jako minule, nebo na interním oddělení.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: