Oteklé a bolavé nohy

Dobrý ded, navštívila jsem svého praktického lékaře s problémem, že mi otékají nohy a po vyšetření na štítnou žlázu a na zánět mi řekl, že mám vysoký cholesterol 5,7 (je mi 30 let) a mám držet dietu a zhubnout ( výška 165cm a váha 79 kg) a koupit stahovací punčochy. Po jeho radě mi otok sice nad kotníky splaskl, ale vytvořil se hned vedle kotníku kde při dlouhém odpočinku nohy nebo ranním vztávání způsobuje bolest a kulhání. Během dne jen mírně bolí, ale teď o pár dnu později se mi na druhé noze vytvořila malá boulička, která je na dotek bolestivá a o dalších pár dnů pozděli vznikla bolestivost zezadu kolen.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Renato, doporučuji Vám sonografické vyšetření žil dolních končetin. Dále bych doporučila krevní rozbor se zaměřením na funkci jater, ledvin, hodnotu celkové bílkoviny a albuminu. Má problém s otoky dolních končetin ještě někdo ve vaší rodině? Užíváte hormonální antikoncepci? Otok může být způsoben i užíváním antikoncepce, doporučím Vám tedy také navštívit Vašeho gynekologa. Pokud budou všechna tato vyšetření negativní, mohl by být otok způsoben problémem se srdíčkem, ( což ale vzhledem k Vašemu věku nepředpokládám, měla byste také další příznaky, které neuvádíte..), poté by bylo vhodné také navštívit kardiologa. Děkuji za dotaz, přeji Vám, at se Váš problém brzy vyřeší, s pozdravem, Kristýna Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: