Oteklé kotníky

Dobrý večer Je mi 37 let dvě děti kuřačka před měsícem jsem přestala brát antikoncepci Yaz +jangie měřím 175 cm váha 76 kg žádné jiné leky neberu vyšetření na neurologii pro stálé motání hlavy MR mozku a krční páteře Drobná he di C5/6 4mm s osteofyty a foraminoosteosou vlevo drobná gliosa frontalně vlevo drobná epifizární cistička 9x6 mm migrena komp polytopní VAS lehká porucha čití v dematomu C8 jinak se lečím s častymy bolestmy zad jak krční tah hrudní i bederní ale vyšetření hrudní i bederní pateře ještě nemám ale mám problém co se tyče nohou posledních 14náct dní mám oteklé kotníky směrem k nárku a to po celí den s občasnou křečí v lítku i stehně na levé straně pravy kotník není tolik nateklí byla jsem u sve obvodní paní doktorky s tímto problemem vzala mi krev +moč na vyšetření štítnné žlazy kvuli te antikoncepci a že jsem přibrala víc jak 13 kg ledviny játra atd vysledky byli negativní TK 110/70 vyšetření na ekg ale to před rokem take negativní paní doktorka mě ještě poslala na ultrazvuk žil a cev tam mám jít bohužel až za měsíc kvuli dlouhým obědnavacím časum a posleze kontrola u OL paní doktorka mi řekla že když vysledky dopadnou dobře tak že už pak neví jedině od zad chtěla jsem se teda zeptat zda na vyšetření srdce stačí jen odebrat krev co se tyče těch kotníku nebo musí byt speciální vyšetření . několikrát totiž mívám i bušení srdce motá se mi hlava těžko se mi dýcha bolest za hrudní kostí a celkově je mi na omdlení vím že to muže byt od páteře pak ještě jeden dotaz jestli mužou otekat kotníky od bederní páteře moc vám děkuji za odpověd a omlouvám se za román Lenka

Odpověď odborníka:

Příčin otoků dolních končetin je celá řada: 1/ cévní původ je častá možnost - je u Vás již v plánu vyšetření, může jít například o nedostatečnost krevních nebo mízních (lymfatických) žil dolních končetin. Mízní otoky (lymfedém) nepovažuji ale za pravděpodobné, protože postihují většinou jen jednu končetinu. Cévní specialista (angiolog) se bude zajímat o charakter otoku, jak vypadají končetiny na pohled, pravděpodobně provede ultrazvukové vyšetření. Někdy u žen symetrické otoky působí tzv. lipedém, tj. zmnožení tukových buněk s nasáváním tekutiny - to by jistě cévní vyšetření odhalilo; 2/ Některé léky, např. antikoncepce, otoky mohou působit také (estrogeny); 3/ Může jít o projev zhoršené funkce ledvin (to by ale z provedených odběrů krve bylo patrné), pokud v moči nebyla přítomna bílkovina, lze s vysokou pravděpodobností vyloučit otoky ze ztrát bílkovin ledvinami 4/ může jít i o endokrinní onemocnění, nejen štítné žlázy, ale i např. nadledvin; 5/ příčinou mohou být i chronická revmatická onemocnění; 6/ někdy se (zvláště u žen) na příčinu nepřijde, pak hovoříme o takzvaných idiopatických otocích. Příčin je více, ale např. srdeční selhávání ve Vašem věku nepovažuji za pravděpodobnou možnost. Onemocnění bederní páteře však otoky dolních končetin nepůsobí. Zatím doporučuji elastické bandáže, hodně odpočívat, při každé příležitosti nohy podkládat. Doporučuji i zanechat kouření, může Vám působit i zmiňované bušení srdce a celkově organismu výrazně škodí.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x