Otekle kotniky/chodidla

Dobry den, prosim Vas velmi pekne o radu. Aby som zacala od zaciatku, moj priatel bol ako dieta diagnostikovany ADHD/ADD. Teraz ako dospely 32-rocny clovek zije normalny zivot s povedala by som s minimalnymi priznakmi. Napriek tomu casto sa mu stava, ze zvykne pocitovat navalovu unavu a ak si lahne, je schopny zaspat z minuty na minutu. Kvoli tomu mava nepravidelny spanok, nespavost, alebo naopak excesne dlhy spanok, ktory trva aj 16 hodin a viac, neviazuc sa na fyzicku aktivitu. V poslednej dobe, ked takto dlho spi mava opuchnute clenky a mozno aj minimalne v oblasti kolien a raz dokonca aj malinke modre podliatiny alebo zrazeniny na palcoch na nohach. Boli sme u lekara a ten mu urobil niekolko druhov krvnych testov a povedal, ze vsetko je v poriadku a nie je to ani sposobene poruchou krvneho systemu a pravdepodobne to je sposobene tym, ze mal chodidla v prilis chladnom prostredi. No opuchnute clenky sa opakuju bez ohladu na chladne prostredie. Hladam suvislost s tymto dlhym spankom, ktory moze byt sposobeny ADD/ADHD ak mozog v niektorych momentoch pracuje az priisne a potom mu to sposobuje unavu. Mozno by mal doktora navstivit este raz? Asi opuchnute nohy v tak mladom veku nie su uplne normalne. Moze to byt problem s ladvinami? Pitny rezim dodrziava. Moze to suvisiet s plochymi chdidlami alebo zlym postojom tela ? Dakujem velmi pekne za radu pekny den

Odpověď odborníka:

Dobrý den Silvie, děkuji za dotaz. Nejprv bych se chtěla vyjádřit k těm oteklým kotníkům, souhlasím s vámi, že v tomto věku ( resp. v žádném věku ), není normální mít oteklé kotníky a vždy by se mělo pátrat po příčině. Jednou z příčin může být jistě špatná funkce ledvin, soudím však, že mu lékař funkci ledvin pomocí krevních testů kontroloval (uvádíte několik druhů krevních testů, bohužel nevím jaké konkrétní mu nechal zhotovit ). Doporučovala bych určitě cévní vyšetření dolních končetin a dále pak podle výsledku tohoto vyšetření. Co se týče únavy a nadměrné potřeby spánku, nekvalitního spánku Vašeho přítele, doporučila bych navštívit spánkovou laboratoř, kde by proběhl monitoring spánku a vyloučila by se některá onemocnění, která by mohla způsobovat jeho zhoršenou kvalitu. např. http://www.neuro.lf1.cuni.cz/?page=centrum_spanek. Přeji Vám, at je přítel zase brzy fit, s pozdravem, Kristýna jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: