Oteklý kotník po 2 měsících

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Je mi 21 a momentálně studuji ve Francii. Při volejbale se mi stal úraz, po výskoku jsem dopadla na pravý kotník a zranila si ho. Během pár minut poměrně dost otekl (ale žádná tmavá sraženina se neobjevila) a to i přes okamžité ledování. Další den jsem odešla(odskákala) k lékaři. Kotník byl velmi bolestivý, téměř bez možnosti šlápnutí. Lékař mi kotník pouze lehce prohmatal a ani neudělal RTG a řekl, že není zlomený. Dostala jsem plastovou ortézu a berle, ale přikázali mi, že okamžitě musím na nohu začít došlapávat a to i přes bolest, že je to důležité. Po pár dnech se mi udělal pod kotníkem modřina, ale to je asi normální. Dnes je jsou to více jak dva měsíce a kotník je neustále z vnější strany plus směr k achilovce oteklý. Občas ho cítím a je trochu méně pohyblivý. Byla jsem o Vánocích tři týdny v Čechách a zašla jsem s tím i do nemocnice, doktor byl udivený, že je to stáleotelké, udělal RTG, ale řekl, že nevidí žádné traum. změny, ale že už je to stejně hodně dlouho od úrazu.Prosím, můžete mi poradit, jak cvičit nebo co dělat? Jsem ve stále ve Francii a ještě dalších 5 měsíců budu. Ted jsem byla poprvé na tenise, ale snažila jsem se neběhat, protože při určitých pohybech kotník bolí. Předem moc děkuji!

Odpověď odborníka:

Nyní je to obtížnější. Jednalo se o silnější podvrtnutí. Rtg je vždy nezbytný, ale v tom je problém vyřešen. Patrně se jednalo o natržení nebo přetržení fixačních vazů. Hlezno mělo být znehybněno až na 6 týdnů. Nyní uplatňovaná funkční léčba, což bylo ve vašem případě je vhodná jen zcela vyjímečně a zatím výhody podle mých zkušeností nepřináší. Tedy nyní bych doporučoval elastický obvaz ještě před ranním vstáváním nebo měkkou pevnou ortézu případně se silikonovými výztuhami a bohužel šetření končetiny až do doby než stav se zlepší. Vhodná rehabilitace s pomalým cvičením a lmagnetoterapií na hlezno.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: