Oteklý nárt + výrůstek

Dobrý den pane doktore, již 14 dní mám oteklý levý nárt a při delší chůzi mě i otékají palce. Tento problém začal z ničeho nic. Bolest se projevuje po promačkání nártu v úrovni hned nad palci. Nárt je pouze oteklý a bolavý, žádné modřiny či jiné náznaky nejsou na první pohled patrné. Při delší chůzi bolest přestane "Jako bych to rozchodil" ale noha je pořád nateklá. Při delším klidovém režimu se mi pak po následné chůzi při ohybu nártu bolest okamžitě vrací. Obvodní lékařka mě poslala na ortopedii a RTG. Řekla mi že by to mohl být zánět a nebo borelióza. Ohledně toho výrůstku mám ho taktéž na levém nártu v úrovni palce uprostřed nártu. Výrůstek se nezvětšuje ani před tím mi nikdy nevadil ani nebolel. Prosím vás zda by jste mi nemohl napsat váš pohled na moji situaci. Mám opravdu velký strach z té boreliózy. Přikládám fotky ale kvůli oteklé noze není výrůstek tolik vidět. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Fotografie nebyla poslána nebo nedošla. Nenapsal jste jaký byl výsledek z vyšetření ortopedie rtg snímek nohy. Je podezření při jednostranném otoku a bolesti na pochodovou frakturu metakarpu, záprstní kosti, která se může objevit i při malé zátěži v některých případech. Rovněž se myslí na zhoršení již možné artrozy a její větší manifestaci. V mysli je třeba mít i probíhající dnu, artritis urica, zde rtg a vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi. Na to vše ortoped ale myslí. Na druhém místě by bylo vyšetření na revmatologii v případě negativních nálezů. Odběr na revmatoidní testy v krvi je na místě a podle všech výsldků potom léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: