Otok dolnich koncetin a petechie

  • Dotaz od: Katerina Cerna
  • Publikováno: 7.7.2010
  • uLékaře.cz

Dobry den, moje maminka prodelala radikalni operaci kvuli diagnoze rakoviny vajecniku a serii 6 chemoterapii. Posledni chemoterapie probehla asi pred dvema mesici. kontrolni vysetreni ultrazvukem a markry jsou v poradku. Maminka ale stale trpi velkymi bolestmi rukou, hlavne rano a behem dne pri dlouhodobem drzeni nebo stejnem pohybu. Bolesti vychazeji z patere, ruce jsou casto necitlive. Mohl/a byste mi doporucit doplnek nebo cviceni, ktere by mohlo bolesti snizit, pravdepodobne doslo k poskozeni nervu jako vedlejsi ucinek chemoterapie. Muj druhy dotaz se tyka dolnich koncetin, ktere i dva mesice po chemoterapii otekaji, zvlaste ta leva, pri ktere doslo po operaci k shrnuti obvazu, chodidla jsou necitliva a kolem kotniku se objevuji shluky tmavych tecek, zrejme petechii. Pri kontrole krev.obrazu z 2.7. zjisteno mene erytrocytu a hemoglobinu. Dekuji Vam za Vas cas a odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel vám na dálku mnoho nepomohu - tyto dotazy spolu s maminkou, která by musela přijít na kontrolu k onkologovi - patří přímo před jeho oči do ambulance. Nemohu jen tak na dálku radit, musí dojít k vyšetření a to co nejdříve. Mohu jen nepřímo usuzovat - u rukou může jít o poruchy plotének v oblasti krční páteře, která by měla být nejméně zobrazena na rtg snímku, aby se mohly posoudit event. změny na kostech. Tyto změny na obratlech mohou být nezávislé na základní diagnose rakoviny vaječníku nebo s ní přímo souviset. Bez vyšetření jsou jakékoli doplňky nebo cvičení zbytečné - ty se ordinují, až když se ví, jak to na páteři vypadá. Tyto problémy ošetřuje neurolog, kam by vás pan doktor na onkologii měl též doporučit, ale o bolestech maminky by měl ROZHODNĚ vědět!. U nohou půjde nejspíš o druhotný otok porušením lymfatických cév v oblasti pánve, při operaci tohoto druhu je to běžné, protože lymfatické cévky jsou velmi velmi jemné a u tohoto druhu operace je nelze neporušit. Maminka by měla bý skontrolována svým onkologem (nebo lékařem na gynekologii, který se o ní stará - nevím, jak je to u vás zavedeno), vyšetřena včetně jím doporučených laboratorních testů a event doporučena návštěva lymfologa /odborník, který se zabývá otoky/ nebo jí bude doporučena jiná přídatná léčba (Wobenzym, lymfodrenáže a podobně). Rozhodně zase platí - jakékoli samostatné činnosti bez konzultace s lékařem nejsou moc účinné, nepouštějte se do nich bez kontroly a vyšetření u onkologa. Vím, že mamince moc chcete pomoci, ale na potravní doplnky je času dost (nejsou tak účinné jako léky a používají se jen jako DOPLŇKOVA léčba) - nejprve ji zorganizujte vyšetření. Hodně štěstí. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: