Otok kolene po lyžování

Dobrý den, mám koleno pár let po ASK lat. release pately se zjištěnou chondromalacií. Zhruba po roce jsou aplikovány injekce hyalganu. Ráda lyžuji (běžky i sjezd), koleno pobolívá při těchto aktivitách jen výjimečně(je ohnuté až za nejbolestivějším místem). Bohužel téměř vždy oteče (bez pádu či jiných rotací apod.) - začínám cítit tlak již na konci dne, do normálu se vrátí asi za 6 dní. Znamená to, že je to pro kolena příliš velká zátěž, tudíž je jediným řešením tuto aktivitu vypustit? Může to mít horší následky?Nijak zvlášť mne to neomezuje, pouze to nepříjemně cítím(a vidím). Například ale při letních sestupech v horách koleno výrazně bolí, zato nikdy neoteče. Moc děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud je zjištěný stav kolena tak jak popisujete jeví se, že skutečně asi nutno zátěž zmírnit, až některíé náročné aktivity vypustit zcela. Podle reakce poznáte, zda je to cesta správným směrem a kolik si můžete s kolenem dovolit. Chondropatie a její různé modifikace v podstatě lepší léčbu neznají. Postupem snad větší zralostí chrupavky s věkem bude patrně možno zátěž zvyšovat. Takovýto vývoj ale nenímožno stoprocentně předvídat. Jinak cvičení kolena v odlehčení k posílení svalstva stehenního, čtyřhlavý sval, nutno pokračovat. Rotoped. Čím je svalstvo pevnější, tím je koleno méně traumatizováno.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x