Otok krku

Dobrý den, žiji půl roku ve Španělsku. Za poslední měsíc jsem prodělala dvě vážné angíny, měla jsem velmi bolestivě oteklý krk a horečky. Při první nemoci jsem brala pět dní antibiotika, po týdnu ukončení antibiotik se nemoc vrátila. Lékař mi předepsal antibiotika znovu, na deset dní. Dobrala jsem je před pár dny a mám pocit, že mi začíná krk znovu natékat. Zdravotně se cítím v pořádku, ale mám strach, nemoc mi vždycky začala pouze otokem krku, který se postupně zvětšoval a pak nastoupily horečky. Zdravotnictví tu bohužel není na vysoké úrovni, lékařské testy mi nedělali, vždy jen předepíšou antibiotika, které u mě mají spíše dočasný účinek... Chtěla bych se zeptat, jak otok krku zastavit. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Veroniko. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Příčin bolestí a otoku v krku může být vícero, Váš popis by ale nejspíše angíně odpovídal. V takovém případě je vhodné mikrobiologické vyšetření (stěr). Pokud nebyl proveden, nedá se nic dělat... Antibiotika by se v případě prokázané streptokokové angíny (nebo předpokladu této diagnózy) měla užívat 10 dnů. Bohužel, nemoc má někdy sklon se časně opakovat a vypadá-li stav opět na bakteriální infekci, je na místě nasadit ATB znovu (samozřejmě pečlivě uvážit jaká a jakou dávku, aby léčba byla dostatečná). Streptokoková angína je problém, který může mít bez léčby vážné komplikace, v případě opakování stavu tedy bohužel nelze než doporučit opětovnou kontrolu lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: