Otok lýtka

Můj bratr (35 let) má již 4. týden oteklé a bolestivé lýtko jedné nohy. Původně uvažoval o namožení. Tromboza byla následně, opakovaným UZ vyšetřením, snad vyloučena. Potíže však nadále trvají. Jaké mohou být jiné přičiny tohoto stavu. Nemůže to být třeba "od ledvin", páteře či nebo nějakého lymfatického původu a pod.? Je alergik, jiné potíže nemá. Jaká vyšetření ke správné diagnoze? děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mělo by se podrobněji prozkoumat, zda opravdu nedošlo k postižení lýtkových svalů /hlavně u sportovců je tato příčina pravděpodobná/, nebo i k postižení achillovy šlachy, kdy se potom otok šíří /vyšetření provádí chirurg nebo ortoped/. Jednostranný výskyt otoku spíše evokuje místní příčinu, při nemocech ledvin nebo srdce spíše otékají symetricky nohy obě. Trombosa ale nemusí být "jen" uzv vyšetřením zachycena, dobré by bylo doplnit vyšetření z krve, tzv D-dimery, jejichž negativita vyloučí trombosu spolehlivěji. Běžte proto znova za internistou, vyšetří stav končetiny a doporučí další postup, ptejte se na vyšetření d-dimerů - víc vám v této chvíli a na dálku bez možnosti vyšetření pacienta neporadím.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: