Otok míchy

Pane doktore. Je mi 21 a před pár dny jsme při atletice, po pádu z hrazdy, utrpěla úraz. Byla jsem odvezena do Strakonic, kde mi byla diagnostikována tříštivá zlomenina obratle. Ihned jsem šla na sál, kde mi provedli revizi. Lékař mi potom sdělil, že mi odstranili úlomky a provedli fixaci. A teď se musí čekat, až ustoupí otok z míchy. Nic víc mi k tomu neřekl, ani když jsem se ho ptala na moje šance. Od operace uběhlo již skoro týden, ale nepozoruji žádnou změnu. A když jenom ležím tady na posteli, necítím nohy, honí se mi milion myšlenek v hlavě. Mám strach, že se mi hybnost nohou nevrátí a že už nic nebude jako dřív. Přijde mi to čekání jako nekonečné. Navíc, když jsem se ptala lékaře, co bude dál a co mě čeká, pořád dokola opakoval, že musíme čekat. Přijde mi, jako kdyby se mi báli říct pravdu do očí. Když jsem hledala články na internetu, četla jsem jen samé negativní závěry. Dočetla jsem se i, že otok zmizí za pár dni. U mě je to už skoro týden a pořád nic a to mi vlilo ještě větší nejistotu. A tak se obracím na Vás. Mám ještě nějakou šanci, že otok ustoupí, nebo se mám smiřovat s tím nejhorším? Co mě dále čeká? Děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Z Vašich informací nedokážu posoudit, o jaké postižení se přesně jedná. Který obratel byl poraněn, jaký byl Vás neurologický nález po úrazu, jaká operace byla přesně provedena a kým (ve Strakonicích je spondylochirurg?), jak je prováděna rehabilitace, jaký je aktuální neurologický nález a jak se liší od vstupního? Obyčejně traumata uvedeného typu jsou směřována buď do Českých Budějovic nebo Plzně, kde jsou specializované týmy tzv. traumacenter.
Změny po případném poranění míchy ale probíhají opravdu velmi pomalu. V týdnech a měsících spíše než ve dnech.
Bývá zvykem po zhojení rány překládat pacienty po podobném poranění do péče tzv. spinálních jednotek (Praha-Motol, Liberec, Brno, Ostrava), kde pomáhají s další rehabilitací a u těžších postižení s návratem do běžného života. V návaznosti bývá pobyt v rehabilitačním ústavu (nejčastěji Kladruby).
Nejtěžší období právě prožíváte. V naší nemocnici pacienty seznamujeme spíše s horšími variantami a je k dispozici i psycholog. Přesto neztrácejte naději, změny mohou nastat i s delším odstupem. Klíčovou informací je ale charakter poranění - přesný nález na páteři v době traumatu. Bylo provedeno CT nebo i MR, ze kterého lze posoudit stupeň postižení míchy. Další dotazy bych opakoval ty zmíněné v úvodu. Zkuste se zeptat, zda je plánován Váš překlad na spinální jednotku (standardní postup).
Držím palce v dalším uzdravování!

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
1 | Od: Sid | 17.9.2015 13:36
A ako si nakoniec dopadla?
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: