Otok po bodnutí

Už asi po 3 se mi stalo že mě něco bodlo (komár, hovado, mravenec ne včela nebo vosa) a to místo mě oteklo (otok trvá tak 3-4 dny svědí jen ze začátku a poté nesvědí jen bolí asi jako modřina) .. mám strach jestli nejsem třeba alergický na včelí bodnutí protože vím jak to může být nebezpečné (včela mě bodla naposledy před asi 7-8 lety ale nemělo to žádné následky)

Odpověď odborníka:

Bohužel dopředu se nedá předpovědět, zda-li bude reagovat alergickou reakcí na bodnutí včelou. Je možní se nechat na alergologii na hmyzí alergeny vyšetřit, ale i pokud vyšetření bude negativní , tak riziko reakce to zcela nevylučuje.
Pokud reagujete výraznými lokálními projevy doporučoval bych mít u sebe alespoň 2 tablety antihistaminika /Zyrtec, Xyzal.../a po bodnutí je ihned požít. Místo chladit, namazat Fenistil gelem. Pokud by se kromě lokální reakce přidaly i celkové projevy dušnost, nevolnost , otoky atd, zde je nutné alergologické vyšetření a měl byste být vybaven pohotovostním balíčkem včetně autoinjektoru s adrenalinem.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: