Otok po operaci

Dobrý den, jsem 4 týdny po ASK kolene kde mi byl upraven přední křížový vaz, plastika provedena nebyla. Tím, že se jednalo o šetrnou a jednoduchou operaci, jak se mezi ortopedy říká, mám ještě nyní velké bolesti, musela jsem kvůli bolestem přerušit i rehabilitace. Jsem na neschopence. Trápí mne ale otok, který mám na koleni neustále a ten s společně s bolestí na vnitřní straně kolene mi blokuje úplně ohnutí a propnutí kolene, do teď toto neudělám a bojím se, čím déle nepropnu a neohnu nohu, tím to pak už neudělám nikdy. Vadí mi to i v chůzi, je nepřirozená a o sportu zatím nemohu ani mluvit, ten nejde vůbec provozovat. Ortoped mi předepsal Nimesil, ale ani ten nepomáhá a otok nesplaskává. Dělám si každý večer i Prieznicův obklad, ale také nepomáhá. Poradíte mi prosím, jak se otoku zbavit ? Děkuji Lenka.

Odpověď odborníka:

Odpověď na dálku není jednoduchá, zálěží jaký výkon byl proveden. Po 4 týdnech by otok měl ustoupit. Kromě mědikace je třeba koleno, zvláště pokud je teplé chladit, ale ne Priessnitz. Tento obklad se ponechává dlouho na koleni a vede k přeteplení kůže a stav by mohl zhoršit. Na koleno je třeba jen chlad a to 2 - 3 x denně po 10 minutách. Obklad musí být jen po dobu kdy vysloveně chladí, jen tak je velmi užitečná. Rehabilitaci byste měla absolvovat. Nebezpečí ztuhnutí, rychlého ztuhnutí kolena jistě nehrozí. Jinak je vhodno se nad kolenem poradit se svým operatérem, ten stav kolena i uvnitř zná nejlépe.Další léčba potom dle stavu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x