Otok stehna

Dobrý den. Mé manželce se před třemi měsíci udělali boule na pravém stehně, stehno oteklo až ke kolenu. Čím víc je noha zatěžována, tím je otok a bolest větší. Manželka podstoupila veškerá vyšetření v nemocnici na Bulovce,USG břicha bez nálezu, na neurologii, gynekologii-s negativním nálezem. Rtg bez patolog. změn na skeletu, nejedná se o ortop.kyčelní etiologii. Laboratoř, klinika ani EMG vyšetření nesvědčí pro myositídu. Bez zn. hloubkové žilní flebotrombózy, bez zn. superf. flebitidy. Lymfatické cesty obou DK bez patologie, nesvědčí pro primární ani sekundární lymfedém. Patologické změny na CT pánve a stehen neprokazuje. Na interně už nevědí, co s tím mají dělat, tak jí poslali zpět k obvodnímu. Tímto vás prosím o radu - předem děkuji, Kopa.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Bronislave. Děkuji za perfektní, téměř profesionální, souhrn již provedených vyšetření a nálezů. Je pro mne obtížné radit takto na dálku, nevíc bez vizuálního a fyzikálního vyšetření. Ale pokusím se. Píšete o nějakých boulích na stehně - tak v první řadě, mě napadlo, jestli byla provedená biopsie ložisek ( uzlin?). Pokud se jedná o zduření lymfatických uzlin, je nutné vyloučit hematologické onemocnění ( z rozboru krevního obrazu a diferenciálu, z biopsie lymfatické uzliny, z odběru kostní dřeně). Pokud se jedná o zánět či tumor nejasné lokalizace, je zde možnost vyyšetřit PET CT vyšetření - což je vyšetření, které slučuje klasické CT se snímáním pozitronovou emisní tomografií. Tímto vyšetřením se zachytí v těle ložiska zvýšeného glukózového metabolizmu ( nádory a tumory).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: