Otoky

Prosím o radu co můžeme udělat, než projdeme vyšetřeními u lékařů - asi za 14 dnů. Manžel v poslední době začal otékat (vzestup váhy a možná zadržování vody) a mám strach, aby nedošlo k velkému problému. Narozen 1938. 2004 infarkt myokardu - trojnásobný bypass 2007 polyneuropatie po boreliose 2012 selhání levé srdeční komory 2012 krvácení do mozku, zrušena antikoagulační léčba 2016 ,leden, fraktura krčku femuru, nemohl být operován, léčena konzervativně doma. podáván injekčně Clexane 4 000 anti Xa IU/0,4 ml i nyní Další léky: Anopyrin 100 mg 1/2, Cordarone 200 mg 1, Digoxin 0,125 mg 1, Furon 40 mg 1/2,Verospiron 25 mg 1, Atoris 10 mg 1, Letrox 100ug 1, KCl 500mg 1, Androfin 5 mg 1, Alfuzosin Mylan 10 mg 1. Můžeme vynechat podávání Clexane? Případně máte jiný nápad, co by mohlo být příčinou nárůstu hmotnosti a jakých rizik se vyvarovat? Moc děkuji za radu. S pozdravem Jitka P.

Odpověď odborníka:

Je potřeba rozlišit, zda se jedná o otok těla z důvodu zadržování vody nebo o obezitu. Vzhledem k tomu, že otoky mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti, doporučuji co nejdříve vyšetření u kardiologa, kde je Váš manžel sledován. Do té doby žádné léky ani injekce nevysazujte. Pro Vašeho manžela je důležité, aby měl dostatečný příjem tekutin, ale aby se příliš nezavodňoval. Je vhodné zdravé stravování s přiměřeným přísunem soli a minerálů. Na otázku, co můžete dělat, aby jste manželovi pomohla, je potřeba počkat až na výsledek vyšetření. Zatím jen dodržovat zavedený režim a léčbu.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: