Otoky dk

Je mi 85 let.Před 4 měsíci mně otekly DK.Lékařkou mně bylo doporučeno zvýšit pravidelné užívání FURONU o 1/2 ,jelikož to nemělo žádný účinek,začala jsem brát 2 tablety denně,ani po nich otoky DK nezmizely, pouze nepatrně poklesly.Při pravidelné kontrole na kardiologii mně bylo řečeno,že otoky se srdcem nesouvisí.Kardiolog má podezření na myom,ale já ve svých letech nechci navštívit gynekologa.bojím se operace,hlavně uspání a jejích následků atd. Je podezření lékaře možné a je i jiné řešení? Ještě bych doplnila, že jsem bezdětná, nekouřím, nikdy jsem nekouřila, mám za sebou dvě operace páteře-krční, bederní. Nejsem diabetik. Vážila jsem do léta 78 kg, nyní při otocích mám 83kg. Několik let trpím depresemi. Jinak jsem málo pohyblivá, ujdu maximálně 200metrů a do schodů stojím na každém 6 schodě. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dagmar, pokud kardiolog vyloučil kardiální příčinu otoků dolních končetin, je potřeba v rámci diferenciální diagnostiky zvážit další příčiny otoků. Může se jednat o hypoproteinemické otoky / snížená hladiny bílkoviny v krvi, otoky žilního či lymfatického původu při chronické žilní insuficienci, může se jednat i o patologii v malé pánvi, nato asi kardiolog poukazovat, když mluvil o myomu dělohy, který pokud je velký nebo je jich více tlačí na žíly v malé pánvi, může zhoršit odtok krve z dolních končetin a vést k otokům. Doporučila by jsem krevní odběr na celkovou bílkovinu a albumín, cévní vyšetření k vyloučení žilní či lymfatické příčiny a gynekologické vyšetření, pokud toto odmítáte tak alespoň ultrazvuk břich a malé pánve, které také bude diagnosticky přínosné. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: