Otoky dolních končetin

Je mi 62 let, mám dost velkou nadváhu - tuk se mi ukládá více v dolní polovině těla.Už hodně dlouho mám oteklé nohy, nejvíce přes stehna a v kolenou( opravdu moc - je to na pohled odpuzující)Chodila jsem před několika lety na cvičení a lymfodrenáž . Po vyšetření na kož. oddělení mi paní doktorka řekla, že se s tím budu muset smířit, že se mi prostě tuk ukládá zrovna na nohách a ještě navíc váže na sebe vodu.Byla jsem odhodlaná jít na odsátí tuku z těchto partií, ale bylo mi řečeno, že v těchto partiích je to riskantní(nevím, zda také proto, že mám dost křečové žíly)V poslední době se otoky ještě více zvětšují.(Celkem jsem 4x rodila a při 3.těhotenství jsem od 4.měsíce začala dost otékat, nejen na nohách. Po porodu se otoky ztratily, ale na nohách částečně zůstaly a v posledních asi třech letech se ještě více zvětšily).Od mládí mám chronický zánět moč.měchýře, ledviny mám relativně vpořádku(přiměřeně k věku)-chodím pravidelně na kontroly na urolog.oddělení. Na podzim loň.roku jsem prodělala vyšetření na urolog.odd.-nevím, zda to správně pojmenuji-urodynamiku. Závěr zněl, že mám snížený moč. měchýř.(na gynekolog. vyšetření zjištěna snížená děloha) Prosím o radu, zda ty otoky mohou nějak souviset s onemocněním moč. měchýře a jestli je vůbec možné, abych se jich ještě nějak zbavila. Nebo zda by mi pomohlo nějaké cvičení zaměřené na nohy? Děkuji. Věra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemyslím, že otoky souvisí s močovým měchýřem či dělohou. Pokud máte křečové žíly, otoky mohou být zhoršovány žilní nedostatečností (krevní tekutina uniká přes slabé žilní stěny do tkání), což by Vám mohl pomoct řešit angiolog - cévní lékař. Pokud nezabraly lymfodrenáže, pak už jen zkusit se zbavit co nejvíc nadváhy, cvičení na dolní končetiny Vám určitě nepoškodí. Bude ale potřeba dlouhodobou změnu životního stylu, než to zabere viditelně. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Podezřelé krvácení může být příznakem hemofilie
Články: Podezřelé krvácení může být příznakem hemofilie
Hemofilie nejčastěji vzniká...
Artróza
Články: Artróza
Artróza, lidově „revma...
Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Články: Poprvé u gynekologa – nejčastější dotazy
Důvodem k první návštěvě...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: