Otoky horních víček

Dobrý den pane doktore, moc bych Vás prosila o radu. Mám přítele, má 54 let a má výrazné otoky horních víček, nejhorší poránu, zmírňující se k večeru, zhoršující se teplem a vystavením slunci, občas mívá oteklé i čelo. Jsem lékařka, takže biochemické výsledky krve - bez patologie, oční vyšetření - bez patologie, pouze v minulosti diagnostikovány zákalky v návaznosti na silný úder do oblasti čela a telene hlavy. Stravuje se zdravě, 5 let cvičí Aikido, 2x týdně posilovna.Otoky očních víček trvají asi 3 roky, vstupně bylo provedeno kožní vyšetření, alergologické vyšetření - vše v normě. Navíc má seboroickou dermatitídu v obličeji a akrální vitiligo. Vzhledem k tomu, že jsem PL, dif. diagnosticky už nevím,jaké vyšetření udělat, event. bych se chtěla zeptat, zda by pomohla plastická operace očních víček s trvalým efektem, nebo je zde nebezpečí, že by se mohly otoky horních víček i po operaci obnovit. Otoky mají vodnatý charakter, mírně pomáhají studené obklady, ale minimálně, event.pomáhá masáž víček. Moc bych Vás prosila o odpověď. Samozřejmě se jedná i o estetickou stránku , ale i o to, že při maximálních otoku víček má jen úzké oční škvírky. V případě Vámi doporučené plastické operace bych se ještě chtěla zeptat, zda by se jednalo o operaci plně hrazenou pacientem, nebo zda by ve výšeuvedeném případě z event. zdravotních důvodů něco hradila i ZP. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Určitě by mělo být vyšetření oční, funkce očních kanálků, spoluúčast blefaritis a opravdu zhodnocení možné alergické reakce,, pookud jsou obě víčka i systémová reakce. Otázkou je antialergické a antiinflamatosní přeléčení ATB a ev. kortikoidy, ale to musí indikovat alergoloog. případně i reumatolog, vhodnost vyšetření na reumatologické markery a borreliosu. Jinak připadá v úvahu resekce očních víček očním lékařem, zde zřejmě ze zdravotních dlvodů pokud vadí visu. U plastického chirurga by se již asi spíše jednalo o estetický výkon, Obnova otoků je samozřejmě možná, ale při zmenšení velikosti víčka bude jistě menší. Operaci je třeba velmi přísně indikovat a volit, rozsah, pro zachování plné funkce horních očních víček.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: