Otoky kolen

dobrý den , mám časté otoky bez úrazu kolen po punkci jantar.tekutiny ca 80ml klid dva týdny , otoky jsou u L+P kolene stejné ale nikdy nejsou současné . první dva otoky bez bolesti a zarudnutí omezená hybnost . poslední otok ,mírné tupé bolesti jako bodání tupou jehlicí uvnitř kolene. lyme serologie i punktát negat. Chlamydie posit. v lgG . bez léčby punktát na K+C negat. vysoká hodnota kys. močové 431, crp 27. návštěva farmatologie,infekční vše negat. jen výtěr, odběr krve a punktátu . poslední vyšetření na krysatli v punktátu negat. sekundarní potíže , roční bolesti zad krční páteře ,pravděpodobně z řízení (sedavé zaměstnání ) . zánět zubu před týdnem odstraněn . nález zubaře nástěnnou antrální cystu. objednán na ORL .Nikdo nemá tušení proč se tak děje , tak žádám o další názor na věc Předem dík Vladimír.

Odpověď odborníka:

Takový stav, opakované otoky kolen je třeba velmi zevrubně vyšetřit. Dokončil bych vyšetření na revmatologii k vyloučení revmatického procesu, dokončení testů, v případě pozitivity potřebná léčba tamtéž. Opakovaný výpotek léčí, bez revmatické etiologie ,ortopedie už vámi popisovanými vyšetřeními. Vyžaduje se prevence opakovaných traumat a tím i opakované ataky na výstelku kolena, která je zřejmě citlivější. Významná je rehabilitační péče ve smyslu posílení čtyřhlavého svalu, rozsahu hybnosti kolena a kýčle, omezení případné nadváhy. Medikace n. antiorevmatiky nebo chondroprotektiva. Pokud tyto postupy nevedou k efektu je třeba koleno vyšetřit i magnetickou rezonancí na možné změny měkkých částí a v neposlední řádě i artroskopický postup, při kterém artroskopista-ortoped nitro kolena vidí, může provést některé výkony v koleně, pokud je potřeba i řešení ve smyslu částečného odstranění kloubní výstelky-synovektomie. Vhodná lázeňská léčba Tedy revmatolog, ortoped a rehabilitační lékař s fyzioterapeutem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: