Otoky na chodidle a píchání po těle u dítěte

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. 8-mi letá dcera má už téměř 2 měsíce oteklé místo na nohách (na kraji paty na vnitřním chodidle jakoby pod kotníkem). Nejdříve se to objevilo na jedné noze, o 14 dní později i na druhé noze. Dcera říkala, že jí to tam píchá. Byla na RTG, který ukázal zánět. Byla léčena ATB – 3 balení ZINNAT. Před zahájením léčby ATB sedimentace FW1 15, FW2 37. Po léčbě ATB FW1 12, FW2 30. Otok trochu splaskl, ale má ho tam stále. Paní doktorka tvrdí, že to bude trvat měsíce, než zcela zmizí, že máme být trpěliví. Dcera si stěžuje na píchání po celém těle (chvíli jí píchá v kolenou, pak v prstech, v tříslech), stěžuje si na bolení hlavy a břicha, na nevolnosti, svědí jí kůže. Není to takový stav, že by zvracela nebo se svíjela v bolestech, ale sedne si a říká, že jí někde píchá, za chvilku to odezní a za půl dne jí píchá zase někde jinde (nejčastěji se píchání objevuje večer). Teplotu neměla, jinak nemocná dlouhou dobu nebyla. Já sama (ale jsem úplný laik) se obávám, aby to nebyly příznaky nějakého revmatického onemocnění nebo boreliozy. Ale paní doktorka tvrdí, že takto by se to neprojevovalo. Nejsem si vědoma toho, že by dcera měla klíště, ale na loňské letní dovolené jsme byli v Jižních Čechách, kde byla mračna komárů. Ještě před tím než se otoky objevily, tak dcera aktivně závodně sportovala. Prosím, co mám dělat? Bojím se, aby se něco nezanedbalo, vždyť je to malé dítě. Moc děkuji Pavlína

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u zánětu víc jak jednoho kloubu je vždy potřeba myslet i na revmatoidní onemocnění. Typické kromě bolesti a otoku bývá omezená hybnost, ztuhlost-hlavně poránu. Stanovení diagnózy nejaký čas trvá, potíže musí přetrvávat alespoň 6 rýdnů, musí splňovat různá další kriteria. Dále se může jednat i o reaktivní artritidu po prodělané nemoci (to by ale v minulosti musela mít respirační, nebo střevní onemocnění,angínu..) i když tady býva častěji postižen jeden kloub. U boreliózy bývájí postiženy spíš větší klouby, ale pro vyloučení bych odběry na boreliózu udělala. Jestli potíže budou přetrvávat, je to důvod na podrobnější vyšetření, kromě základních odběrů se dělá vyšetření celkových a špecifických protilátek, autoprotilátek, revmatoidní faktor, ASLO. Co se týče bolestí hlavy, břicha, píchání, jsou to všechno nešpecifické příznaky, zkuste si všímat jestli si na ně dcera stěžuje i když např. dělá nejakou oblíbenou činnost, nebo jestli za tím nejsou jiné potíže jako stres z něčeho. Nechci bagatelizovat, ale je potřeba myslet i na tohle, psychosomatické potíže bývají docela časté.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mykóza penisu: Pohlavní nemoc to není, ale přehlížet ji se nevyplácí!
Hepatitida
Články: Hepatitida
Hepatitida, někdy nesprávně...
Když se rakovina rozšíří do kostí
Články: Když se rakovina rozšíří do kostí
Toto zhoubné onemocnění...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
Ramsayův–Huntův syndrom: Když pásový opar postihne lícní nerv
Astmatici, vyzrajte na zimu
Články: Astmatici, vyzrajte na zimu
Bohužel ani zimní období...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x