Otoky nohou

Prosím o radu, jak nejlépe postupovat při zjišťování příčiny otoku dolních končetin. Tyto problémy mám již nejméně 1rok a když jsem chodila na rehabilitace, tak si toho všimla sestra a doporučila mi vyšetření lymf. systému. Nejdříve jsem ovšem byla u praktického lékaře, který mi doporučil dávat nohy nahoru. Tato odpověď mi připadá nedostačující. Vyšetření lymfy jsem si tedy nechala udělat na oddělení nukleární medicíny s negativním výsledkem. Teď se chystám na cévní vyšetření. Ovšem prosím Vás o radu, jakým vyšetřením je nejvhodnější začít. Prakticky nemohu nosit ponožky, ani ze zdravotním lemem. Bohužel můj praktický lékař k odbornému vyšetření posílá velice nerad. I když jsem měla po propuštění z nemocnice doporučení, že by bylo vhodné ještě provést echo srdce, tak mi na to odvětil, že nevidí důvod. Třeba cévní lékař mě vyšetří i bez doporučení, ale kdybych ho potřebovala na nějaké jiné vyšetření, tak nevím . Zřejmě bude lepší změnit praktického lékaře. Protože si myslím, že by měl být nějaký postup, jak to zjistit. Hypochondr žádný nejsem a znám svoje tělo, takže vím, že to již delší dobu není v normě. Velice děkuji za odpověď S pozdravem Jana

Odpověď odborníka:

Zdravím Jano...zajímavá otázka, některé otoky jsou jasné od pohledu...tedy při špatné funkci žil a jejich chlopní, vystupují křečové žíly a takzvané perforátory, spojky mezi povrchovými a hlubokými žilami, takže diagnoza je jasná od pohledu a pohmatu a moc se s tím dělat nedá a další vyšetření jsou opravdu zbytečná a má smysl pouze nosit kompresivní punčochy...ovšem pokud jste nikdy na otoky netrpěla a žíly máte v pořádku...je samozřejmě potřeba se zaměřit na spoustu dalších věcí...tedy tlak, laboratoř, hlavně krevní obraz, funkce ledvin, moč, jaterní testy a štítnou žlázu, cukr, hodnoty krevních bílkovin... navíc některé léky na tlak často způsobují otoky, hlavně často používaný amlodipin atd., takže příčin může být mraky a začít srdcem nebo cévami je jako začít "odprostředka" a tedy špatně, takže základ a nejlepší začátek je laboratoř celková a poctivé prohlédnutí, všímat si případných jiných potíží, jako je dušnost, zažívací či gynekologické potíže atd., takže opravdu jde o velmi komplexní problém který by měl praktik vyřešit sám, resp. nejlépe odhadnout odkud jaksi vítr vane...nevím tedy co se všechno dělalo nebo nedělalo, ale určitě se přimlouvám za kvalitní celkové vyšetření a pak teprve běháním po specialistech, jinak sama vidíte že vyšetření lymfatického oběhu je pak prostě úplné zbytečné plácnutí do vody...jelikož jste byla v nemocnici, tak asi všechno vyšetřené máte...samozřejmě že to echo srdce se udělat může, i když měl by k tomu být nějaký důvod jako je šelest či dušnost, vysoký tlak atd...pokud vás lékař nepřesvědčí že postupoval správně a nedělalo se vše výše uvedené, pak asi musíte jít jinam...ale znovu říkám že může jít jen o poruchu žil a nic jiného vám být nemusí a lékař má pravdu...díky za dotaz pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: