Otoky nohou

Již rok si u lékaře stěžuji na bolesti nohou (pocit těžkých unavených nohou), po celém pracovním dnu jsou často oteklé (lýtka a kotníky) - v zimě např. těžko dopnu kozačky. Byl mi předepsán detralex, který jsem ale špatně snášela a proto jej neberu a ani nic dalšího. Zároveň jsem chtěla znát příčinu zbarvení obličeje po fyzické námaze (cvičení), kdy mám obličej shora dolů přesně rozdělen a půlka je výrazně červená a půlka výrazně bledá (viz foto). Lékař mě odeslal na cévní odd., hematologii a kardiologii. Na hematologii byla zjištěna Leidenská mutace, cévní vyšetření bylo v pořádku, taktéž kardio (i když při zátěžovém testu mohly být výsledky lepší, ale já se rychle zadýchám). V březnu letos jsem prodělala pod levým kolenem hlubokou žilní trombózu a také plicní embolii. Nyní užívám Eliquis. Asi týden zpátky mě začalo bolet mezi lopatkami, chvílemi spíš u levé a někdy se přidala i bolest levé ruky. Pocit těžkých nohou mám stále (lékař se tvářil jakože to už tak prostě bude), ale bez výraznějších otoků (po tromboze nosím často stahovací podkolenky). Velmi nerada bych něco zanedbala - jaký by byl dobrý další postup s ohledem na těžké nohy, bolesti v zádech? Je mi 45 let, vždy jsem byla velmi aktivní, nyní jsem hodně často unavená. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Bolesti mezi lopatkami mohou být od páteře. Doporučovala bych ortopedické vyšetření. Záležitost zbarvení obličeje by Vám mohl zodpovědět kožní nebo cévní lékař. Co se týče otoků nohou, vzhledem k negativním odborným vyšetřením, bych se zaměřila spíše na životní styl. V důsledku dlouhodobého stání nebo sezení dochází ke hromadění tekutiny vlivem hypostáze v dolní části těla, tedy končetinách. Je zpomalený průtok krve. Věkem ochabuje svalstvo a pružnost cév. Nevím kolik hodin máte pracovní dobu a jaké cvičení provádíte. Ale pohybová aktivita by měla být úměrná pracovnímu vytížení. Tedy pokud někdo pracuje 4 hod denně, tak cvičení 2x týdně může být dostačující. Pokud někdo pracuje 12 hod denně, na cvičení čas sice nezbývá, ale 2xtýdně cvičení je nedostačující. Skloubit zaměstnání a pohybové aktivity je těžké. Ale neexistují žádné tablety, které by člověku zajistily mládí, pružnost a vitalitu. Chce-li člověk své tělo udržovat v kondici, musí pro to něco udělat. Vzhledem k tomu, že jste prodělala žilní trombózu a plicní embolii, doporučovala bych ve Vašem případě konzultovat pohybové aktivity s lékařem.
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: