Otoky nohou + alkoholismus

Dobrý den, nevím, jestli se na Vás obracím správně, zkusím to - jsem alkoholička, piji s přestávkami cca 12 let (víno, 2-2,5l denně). Začala jsem mít potíže - bolesti v pravé i v levé horní části břicha, ranní zvracení žluči, únava. Nyní se léčím, měsíc jsem "čistá". Bolesti se zmírnily (ale nezmizely), nezvracím, ale už víc jak týden mi otékají nohy, hlavně kotníky včetně nártu, je to až bolestivé..(mývám časté cysticidy, na ultrazvuku byly ledviny vždy beze změn). Můžete mi prosím poradit, zda je toto průvodní znak detoxikace organismu? Otoky jsou stále stejné, nezmírňují se. Momentálně, vzhledem k svátkům, nemohu ani za svou lékařkou. Vím, že si za tyto problémy mohu sama, budu tedy chápat, když mi neodpovíte. Přesto děkuji. Pavla

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Pavlo. Je skvělé, že jste našla sílu k odvykací léčbě. Za měsíc abstinence je již Vaše tělo zcela prosté alkoholu i jeho "zbytků", takže jakékoliv příznaky není na místě svádět na "detoxikaci", je tedy třeba se zamýšlet nad příčinou otoků podrobněji - problém samozřejmě může souviset např. s jaterním nebo také nervovým (neuropatie dolních končetin) postižením v důsledků alkoholu, příčiny mohou být ale i jiné - žilní nedostatečnost, vliv případných léků, které užíváte aj. Jakmile bude možnost, navštivte svého praktického lékaře nebo lékařku, tam se domluvíte na vhodném postupu. Přeji brzké zlepšení stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x