Otoky nohou, bolest, únava

Dobrý den, zhruba před dvěma měsíci mi z ničeho nic otekly dolní končetiny a na váze jsem během tří dní přibyla o 3 kg. Původně se můj lékař domníval, že jde o alergickou reakci na lék Nimesil a nasadil mi Furon a Kortikoidy. Otoky opadly, ale brzy jsem začala otékat znovu a k otokům se přidala ještě bolest nohou, mravenčení a takové bublání. Lékař mi s tím že jde o poruchu stěn žil předepsal Detralex, který mi ale vůbec nezabral a stav nohou se stále zhoršuje. Na žilní vyšetření mě objednali až za čtvrt roku a do té doby nevím co budu dělat a mám strach že se to bude stále zhoršovat. Večer je obvod nohy o 3 cm větší než ráno ( stehna i lýtka ) a nohy mě stále bolí a mravenčí. Nevím už co mám dělat a moc Vás prosím o jakoukoliv radu, o co by se mohlo jednat a jak se toho zbavit. Budu vděčná za cokoliv, předem moc děkuju. Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se takto zhoršují otoky, doporučuji lékaře co nejdříve znovu vyhledat a podrobně ho o tom informovat, nebo vyhledat lékaře jiného, pokud možno internistu, nebo se obrátit na lékařskou pohotovost. Lékaře také určitě vyhledejte, pokud by se objevila větší únava nebo dušnost či bušení srdce. (Příčiny otoků - pokud jsou oboustranné a zhoršují se nebo pokud nepolevují a případně jsou-li doprovázeny dušností a dalšími obtížemi, bývají nejčastěji způsobeny buď poruchou funkce srdce nebo ledvin; proto je třeba zhoršení nebo nelepšení hlásit lékaři, aby včas mohl provést kontrolní vyšetření a eventuálně přehodnotit léčbu.) Bolest nohou a mravenčení nejspíš pochází od napínání kůže tekutinu v nohou; což ale opět znamená - vyhledat lékaře a informovat ho o tom (praktika nebo internistu).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: