Otoky nohou od lýtek na plosky

dobrý den, možná to nepatří právě pod tuto kolnoku oteklých kotníků, ale vzhledem k tomu, že jsem tuto rubriku nikde nenalezla a je to blízkého charatkeru, dovolila jsem se osmělit... asi nějaké dva roky..tedy krátce... mi neurčitě a náhodně otékají nohy, ale takovým způsobem, že třeba nemohu ani dopnout nebo se dostat do bot...je to v oblasti lýtek a dolů na plosky...tedy nejhlavnejčí otoky..jsou od poloviny lýtek přes nárt, kde je to hodně ..k prstům. V oblasti od kotníku po nárt to někdy bývá bolestivé, tedy spíše na základě tlaku, jako když vám někdo nalije velké množství vody a vy ji pak stlačíte vlivem chození nebo třeba jednostranného pohybu, pokud déle sedím občas se objeví menší zarudnutí jako malá vyrážka, ale to jen občas a málo. Znatelně jsem nikdy netrpěla ani vysokým tlakem, naopak, práve spíše nižším a doposud ani nadváhou, nenáladou..nebo srdečními obtižemi. Neprodělala jsem žádnou operaci...rok zpátky..tedy loňského roku jsem prodělala sice umělé přerušení, ale to už otoky...se občas objevovaly..asi tak měsíc dva před tím..docela sice blízko, ale myslím, že s tím to nemá nic společného. Potratila jsem ve třetím měsíci těhotenství. Vím, že je to .."běžná" otázka a také je běžné otékání nohou práve díky jednostrannosti pohybu, stání, sezení..špatná obuv..ale vzhledem k tomu, že jsem většinu svého dřívějšího povolání vykonávala práívě v běhu, tedy na nohou, střídavě sezení..což se zatím nijak výrazně nezměnilo..mě tahle indispozice nějak překvapila..=)..byla bych ráda, pokud byste mi třeba doporučila, kam se obrátit...nebo co může být přímo i příčinou těchto otoků..neměla jsem ani žilní onemocnění, je pravda, že se mi občas objeví takové vnitřní modřinky, ale také jen ojediněle..a citlivost pak ale přisuzuji náhlému nadmutí kůže....co se pitného režimu týče, denní limit je 1,5+3 l vody..tedy většinou, ale každý den 2l..možná bych snad jen ještě podotkla, že také tak nějak s výskytem těchto otoků jsem začala pravidleně docházet na darování plasmy v pravidelných intervalech, ale veškeré odběry i testy byly víc než v pořádku i vlastní průběh..naopak.. děkuji za případnou radu a odpověď. s pranim hezkehol.. dne..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jistě by bylo dobré vyšetření hormonů štítné žlázy (nízká hladina může působit podobné otoky) a dále vyšteření krve včetně celkové bílkoviny, albuminu a elektroforézy - tyto testy by Vám měl provést obvodní lékař, který Vás případně pošle na specializované vyšetření. Pokud se ale otoky vyskytly v souvislosti s plasmaferézou, je možná i souvislost s odběry - doporučuji poradit se před dalším darováním s hematologem na transfuzní stanici.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x