Otoky po levemir

Dobrý den, jsem DIA 1.typu, který mi byl diagnostikován loni v říjnu, od té doby si píchám dlouhodobý inzulín. začínala jsem s Lantusem, ale začali mi otékat dolní končetiny a zápěstí a ruce. Z tohoto důvodu byl Lantus vyměněn za Levemir. Nicméně po výměně po 3 dnech opět naběhly otoky.Souběžně s inz. beru na noc Glukophage 500 xr, 1 tbl. Otoky nemizí, váha bohužel také ne.Máte prosím nějakou zkušenost u jiných pacientů s otoky? Moc děkuji za informaci a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Tamaro! K Vaší otázce na otoky: neviděl jsem dosud významné otoky po dlouhodobém inzulínu, ale to neznamená, že zrovna Vy je nemůžete mít: ve světě, kde je sedm miliard lidí určitě někdo otoky má. O inzulínu je známo, že může zvyšovat zadržování sodíku a tedy i vody, nicméně jsou zde i jiné možnosti: velice často vídáme otoky u diabetiků, kteří mají vysoký tlak a jsou léčeni preparáty ze skupiny kalciových antagonistů (léků jako Nitrendipin, Felodipin či Amlodipin - z firemních názvů například Lusopres, Unipres, Presid, Agen, Zorem, Amloratio a mnoha dalších preparátů, včetně preparátů kombinovaných s dalšími léky. Pokud byste užívala podobné preparáty, je vhodné snížit dávku nebo změnit za jiné preparáty, které by otoky nezpůsobovaly. Dále otoky vídáme velice často u osob obézních: vzhledem k tomu, že užíváte Glucophage bych soudil, že i Vy máte trochu problém s nadváhou či obezitou. Tady by řešením byla dlouhodobá snaha o snížení váhy. Další - a to už poměrně závažnou příčinou otoků u diabetika může být postižení ledvin, selhávání ledvin, či nedostatek bílkovin, pokud jsou ztráceny močí. Doufám, že jste dobře vyšetřována a sledována, že toto není Váš případ. Nejsprávnější rada proto musí být jako tak často v internetové poradně: není nad to, když Vás osobně vyšetři lékař, který Vás i uvidí a zhodnotí všechny dostupné informace. Odpovědi skrz počítač mohou být naprosto nesprávné... (člověka napadá spousta otázek_ - máte opravdu první typ diabetu? Užíváte jen dlouhodobý inzulín bez krátkodobých? Nepotkala se s změnou inzulínu vedra, kdy lidem otékají více nohy nebo nemáte postižení žil? ... takže - nespoléhat na žádné internetové věštce a vzhůru za odborníky! Krásný večer. Karel K

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: