Otoky po tonizaci křížového vazu

Dobrý den, prosím chtěla bych poradit, co to znamená, když manžel prodělal tonizaci předního křížového vazu, 6 týdnů měl nohu v ortéze a nesměl na ní šlápnout. A již v ortéze mu stále natékalo - natéká stále koleno a hlavně kotník = ten především. Hlavně se mu otoky zvětší okamžitě při zátěži, cvičení na rotopedu. Byly mu napsány léky Melox 15 mg a vůbec nepomáhají. Co má manžel dělat proti těm otokům? Ortoped mu sdělil, že je to normální pooperační stav, ale otoky má už 8 týdnů. Děkujeme za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tonizace předního zkříženého svalu je zpevnění a dosažení správného napětí vazu operační cestou artroskopií. Otoky se mohou objevit. Nepochybně musejí být pod kontrolou, to jest nejdříve se musí vyloučit zánět žil na končetině s otokem.Vyšetří lékař sám a pomocí případně sonografického vyšetření. Jinak je možno léčit otok především zvýšenou polohou končetiny, elastickým obinadlem na končtinu přiloženou ještě než pacient sleze s postele, na rehabilitaci terapií pohybovou a fyzikální léčbou a poté medikamentozně. Poradit se s lékařem, který koleno a končetinu kontroluje je nezbytné..

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: