Otoky po vysazení modureticu

Dobrý den.Asi 8 let jsem se léčila s osteoporozou.Brala jsem Vigantol a Moduretic kvůli špatnému hospodaření organismu s draslíkem či vápnílem .Osteoporoza začala ustupovat až zmizela docela,lékařka mi léky vysadila a budu chodit jen na kontrolu na denzitometrii.U mě to byla radost převeliká,že už nemusím brát léky.Ale netrvala dlouho.Po vysazení Modureticu (brala jsem půl tablety ráno) jsem začala otékat a zavodňovat se.Koupila jsem si na odvodnění bylinky,zvýšla množství vypitých tekutin na 3 litry ale nepomohlo to.Lékařka mi tedy znovu Moduretic napsala,prý ať jej beru podle potřeby . Nebyla to chyba vysadit Moduretic najednou? Neměl by se vysazovat pozvolna? Nechci jej brát,není něco jiného jak odvodnit organismus? Děkuji za radu.Věra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Moduretic je lék primárně určený k léčbě vysokého krevního tlaku (nebo chronického srdečního selhání) s cílem udržet přiměřený krevní tlak v cévách snížením objemu v nich cirkulující krve pomocí zvýšené tvorby moči (moč = ledvinami přefiltrovaná krev). Je to lék s tzv. diuretickým účinkem a prospívá srdci a cévám, neužívá se k léčbě osteoporózy. Při vynechání dávky pak snadno pozorujete otékání, zhoršení dušnosti. Zvýšením příjmu vypitých tekutin se potíže ještě zvýrazní. Doporučuji navrátit se k původnímu dennímu užívání léku, pochopitelně za kontrol krevního tlaku a laboratorních veličin ve spolupráci s praktickým lékařem. Mějte se, zdravím.

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: