Otoky při užívání kortikoidů

Dobrý den, jsem po operaci astrocytomu, užívala jsem Fortecortin a nyní Dexamethason. Mám za sebou cyklus ozařování a od operace nebo začátku ozařování jsem velmi přibrala na váze a otekla. Lékařka mi napsala Verospiron a přes jeho užívání žádné zlepšení nepozoruji.. Navíc mi lékařka sdělila, že bych neměla moc pít - že se pak voda zadržuje v těle. Já jsem se naopak domnívala, že bych měla pít víc..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Verospiron nezabírá, určitě o tom co nejdříve informujte svou ošetřující lékařku. Existují další léky na odvodnění/proti otokům, některé lze podle potřeby a celkového stavu také kombinovat (přesný lék nebo kombinaci musí určit ošetřující lékař). Nemusíte nutně pít více, stačí "normální množství", rozhodně se nepřepíjejte vodou ani jinými tekutinami. Váš lékař jistě sleduje i stav Vaších ledvin (clearance, tj. filtrační funkci) a podle toho upravuje léčbu včetně příjmu tekutin.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Měření nitroočního tlaku
Články: Měření nitroočního tlaku
Měření nitroočního tlaku je...
Nervy
Články: Nervy
Nervová soustava slouží k...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: