Otoky v souvislosti s užíváním prednisonu

Dobrý den, mám na vás speciální dotaz, na který jsem na internetu nenašla odpověď. Včera mi doktorka kvůli zhoršené Myastenie Gravis znovu napsala Prednison 20 mg denně. Kdysi jsem mívala 30 mg a bylo to pro mě psychicky hodně náročné, protože jsem celá otekla. Otoky, popraskaná kůže na polovině těla...Tělo by mi až tak nevadilo, ale hlavu jsem měla ke svému hubenému tělu jak meloun, že mě nepoznávali známí. Je fakt, že jsem měla o 10 kilo méně, ale 20 mg je taky dost. Je nějaký způsob, jak otoky zmírnit nebo se jich úplně zbavit? Krom eliminace solí v jídle? Třeba chladné obklady tváří, užívání wobenzynu nebo lymfatické masáže? U mojí diagnózy dělá pohoda a dobrá nálada hodně, já tohle hodně špatně snáším, už jen proto, že se budu vdávat, takže by při depresivních stavech mohla přijít celá léčba vniveč. Děkuji a hezký den! Mariana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, otoky a především typický "měsíčkovitý obličej" jsou bohužel známým nežádoucím účinkem léčby kortikoidními léky. Pokud si ale Vaše onemocnění léčbu kortikoidy vyžaduje, není jiná cesta. Dávku léků je možné postupně snižovat a poté vysadit (zkuste se s Vaší lékařkou domluvit, že Prednison budete snižovat tak rychle jak jen to bude možné). Uklidněním pro Vás může být i to, že otoky po ukončení léčby samy a docela rychle zmizí. Účinná metoda, která by tvorbě otoků zabránila, bohužel není známa, pokud by Vám otékaly i nohy (což ale není vůbec typické), mohou Vám prospět masáže (lymfodrenáže) a zvýšená poloha nohou.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: