Otoky víček

Dobrý den, paní doktorko, trpím hodně na váčky pod očima. Nejhorší je to ráno po probuzení a během dne otoky ustoupí. Váčky pod očima máme v rodině (tukového původu), s čímž už jsem se tak nějak zžila, ale vadí mi do toho ty ranní otoky. S lékařem už jsem to řešila a nebyla zjištěna žádná příčina. Mohlo by se jednat prý jen o špatný tok lymfy. Jinde na těle mě otoky netrápí, netrpěla jsem na ně ani v těhotenství. Nedávno mi byl po úrazu napsán aescin TEVA tablety proti otokům a měla jsem pocit, že mi pomohl i na oční víčka. Po dobrání balení jsou otoky zpět. Tak jsem se chtěla zeptat, zda by bylo možno užívat aescin dlouhodobě? Našla jsme si ho i v přírodní podobě v doplňku stravy Aescin VULM. Doposud jsem byla léčena se sníženou funkcí štítné žlázy, ale jelikož byly výsledky dobré, doporučil mi lékař euthyrox úplně vysadit. Ranní otoky podle něj se štítnou žlázou nesouvisí, což bude nejspíš pravda, protože na otoky víček trpím snad od malička. Děkuji. Hezký den. S pozdravem Vanda

Odpověď odborníka:

Ideální by bylo poradit se ohledně dlouhodobého užívání Aescinu s cévním lékařem.
Může negativně interagovat s léky na ovlivnění sráženliosti krvi, či potencovat negativní vliv aminoglykosidových antibiotik na ledviny. Rovněž se nemá užívat v době těhotenství a kojení (tam bych dávala extra pozor - než žena zjistí, že je těhotná, může mít za sebou většinu prvního trimestru, kdy je plod ke vlivu léků nejzranitelnější).
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: