Otoky viz. hormonální antikoncepce

Dobrý den, 31.12.2011 se mi zcela náhle objevila kopřivka a otoky a zarudnutí v kolí rukou, obličeje a dolních končetin. Od té doby kdykoliv výjdu ven, tak do 30 vteřin zčervenám a opuchám i na zakrytých částech těla. Byla jsem již u alergoloka, který vyloučil veškeré alergie. Nicméně alergie na chlad byla potvrzena. Lékař mi předepsal antihistaminika, které bohužel nezabírají. Lékaři se zdají mé projevy, vzhledem k mírnému počasí a rychlému otékání, velmi agresivní a poslal mě na další testy k hematologovi. V běžném životě nemohu nyní fungovat. Ale napadá mě jedna souvislost a ráda bych jí prostřednictvím Vás vyvrátila popřípadě se dál infomovala pokud je možné, že to má nějákou souvislost. Před měsícem jsem začala brát antikoncepci (Jeanine). V minulosti jsem ji jíž brala bez obtíži, nicméně měla jsem asi roční přerušení a před zmiňovaným měsícem jsem jí začla uživat. V příbalovém letáku upozorňují mimo jiné i na systémový lupus a angioedémy - tedy na otoky,kopřivku. Nemůže mít souvislost mé opuchání, i když pouze na chladu, s uživáním antikoncepce (jako "spouštěč"). Myslíte, že je vhodné jí nyní neuživat? Předem děkuji za odpověď, Ivana.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vliv antikoncepce jako spouštějícího faktoru pro vznik otoků je možný. Bylo by vhodné antikoncepci přestat užívat.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: