Ovariální cysty

Dobrý den, jsem 8 let po hysterektomii a na kontrolním utz. mi byly zjištěny oboustranné ovariální cysty o průměru (pravá strana 37mm, levá strana 19mm). Je v takovémto případě nutná operace? A je možné tento problém řešit jinak než operativně či hormonálně?Není možné, že se cysty, řečeno laicky, "vstřebají"? Případně jaké jiné varianty léčby připadají v úvahu? A jaké problémy a úskalí jsou k tomto problému přidruženy (bolest při močení, četné močení atp.)? Velice děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operace nutná není, pokud vám cysta nezpůsobuje obtíže nebo pokud nedochází k jejímu růstu. Je samozřejmě ale potřeba pravidelně kontrolovat stav vaječníků. Cysta může způsobovat nejčastěji bolesti, nepravidelné krvácení, nevolnost, nadýmání ... Možnost spontánního vymizení cysty existuje, jinak připadá v úvahu řešení operační. Zvažte, zda-li by pro vás operace, která je řešením definitivním, nebyla výhodná. Hezký den.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ucpaný nos může upozornit na další zdravotní problém
Pankreatitida
Články: Pankreatitida
Zánět slinivky břišní je...
Pervitin – nejprve „nakopne“, potom vás pomalu zničí
Články: Pervitin – nejprve „nakopne“, potom vás pomalu zničí
Skutečný počet uživatelů...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rakovina žaludku
Články: Rakovina žaludku
Zhoubný nádor žaludku je...
Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení
Články: Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení
Přichází jaro a s ním...
Chronická pankreatitida aneb Jak povzbudit trávení
Články: Chronická pankreatitida aneb Jak povzbudit trávení
Trvalé poškození tkáně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: