Ovlivnění výsledku ogtt?

Nevím, zda jsem ve správné poradně, ale zkusím to:-) Zajímalo by mě, zda mohl být výsledek testu OGTT ovlivněn faktem, že jsem během dvouhodinové pauzy (po vypití onoho roztoku) při čekání na další odběr chvíli (ale ne víc než 2-3 minuty) chodila. Test mi vyšel dobře, ani nebyly hodnoty nějaké hraniční, ale přece jen mi to trochu vrtá v hlavě. Jak velká pohybová aktivita by na to mohla mít vliv? Sestra mi pouze říkala, že se mám zdržovat v čekárně nebo někde poblíž ordinace, ale nebylo mi výslovně řečeno, že musím celou dobu sedět. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jano, OGTT nemůže být zatížen chybou, pokud jste pouze přecházela po ambulanci. Výsledky OGTT ovlivňují výrazné změny organismu, jako např. zvracení, akutní infekce, stavy po operaci, porodu, intenzivní cvičení nebo některé léky.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: