Ovulační bolesti

Je mi 49 let a před 22lety jsem vysadila HA.Od té doby trpím v polovině cyklu silnými bolestmi v podbříšku,vystřelující na pravou stranu,do zad a ted už i do nohy.Několik let to trvalo vždy jen jeden den,postupem času se z toho stal týden bolestí.kdy Ibalgin atd.nezabírá.Několikrát jsem skončila v nemocnici s bolestmi,pocitem na omdlení,těžkým dechem.Prostě hrozný stav.2004 a 2006 laparoskopie,prokázána endometrioza s možností nasazení HA,ale vzhledem k psychickému stavu (léčím se na psychiatrii s agorafobií s panickými atakami) ji zamítli a ani já sama ji nechci.Můj gynekolog se mi vysmál,že aspon nemusím kupovat drahé ovulační testy,přitom si neuvědomuje asi,kolik je mi let,že už žádné dítě nechci a ani nemůžu kvůli lékům,které beru.Prosím o radu,je možné,že je to opravdu od ovulace,kdy takhle trpím a nejsem schopna nic udělat,protože je mi zle?Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Tano, podle vašeho popisu bolestí přibližně uprostřed cyklu se může jednat i o ovulační bolest. Některé ženy opravdu trpí silnou bolestí, která jim znepříjemňuje bežný život, ale vzhledem k tomu, že se u vás tyto obtíže stupňují a píšete, že vám při laparoskopii byla nalezena endometrioza, tak právě ta může být příčinou bolestí, které nereagují na léčbu analgetiky. V případě, že by příčinou bolestí byla endometrioza, tak máte několik možností - chirurgickou intervenci, t.j. laparoskopické odstranění ložisek (pokud to ale stádium a rozsah onemocnění dovoluje) a hormonální terapie, kdy se buď zablokuje hormonální stimulace vaječníků lékem působícim na podvěsek mozkový (hypofýza), nebo se užívá hormonální antikoncepce. U hormonální terapie závisí na typu endometriozy, kdy nejlépe na ní reaguje endometrioza na pobřišnici. U preparátu, který působí na hypofýzu se mohou vyskytnou nežádoucí účinky ve formě příznaků přechodu (návaly, změna nálad, deprese), které se u užívání hormonální antikoncepce nevyskytují. Obávám se, že bez léčby se až do klasického přechodu bolestí nezbavíte. Můžete zkusit používat Indometacinové čípky v době bolesti a to v dávce klidně 3x denně 1 čípek. Některým ženám pomáhá preparát Wobenzym v dávce 3x5 tablet, dále teplé obklady, nebo koupel a také by mohlo pomoct i dlouhodobé užívání kontryhelového čaje. Poslední možností, kterou bych chtěla zmínit je možnost bolestí na psychickém podkladě, kdy se pak ženám doporučuje užívání antidepresiv. Můžete to konzultovat se svým psychiatrem. Přeji vám brzké zlepšení stavu, zmírnění bolestí a hlavně, aby vám to nezasahovalo tak negativně do života.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: