Ozáření

Můj 3 měsíční syn byl na kontrole kyčlí. Lékaři se na ultrazvuku něco nezdálo a poslal nás na rentgen. Zatímco mně dali zástěru, on nedostal žádnou ochranu ani přes reprodukční orgány. Nevěděla jsem, že by se to mělo, ale pak jsem o tom četla. Může na něm záření způsobit nějaké negativní následky? Pokud půjde příště, jsou povinni mu dát zakrytí, pokud o něj požádám? Děkuji

Odpověď odborníka:

Myslím že u malého by jedno toto vyšetření nemělo představovat žádné riziko, ženy je třeba chránit více, tedy jejich vaječníky...resp. vajíčka, která jsou v jejich tělech po celý život pořád ty samé a postupně dozrávají, a dávka ozáření se u nich tedy stále sčítá...kdežto u mužů spermie vznikají stále nové...a u tak malého miminka se používá opravdu minimální dávka radiace.

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: