Padání vlasů a uzel na štítné žláze

Dobrý den, mám velký problém s padáním vlasů. Vlasy padaly od 6/2006 do 10/2006, pak vše ustalo a problém začal nanovo v 5/2007 a trval do 2/2008. Nyní mi vlasy padají od 9/2008, tj. 4 měsíce od porodu druhého dítěte (první porod 1999). Jelikož mi padaly i před porodem, nechci stav svádět pouze na porod a kojení. Když mi padaly poprvé, bylo provedeno vyšetření krve, vše OK. Již asi 6 let mám uzel štítné žlázy, hormonálně vše vždy OK, léky neberu, jen v prvním trimestru 2. těhotenství mi byly zjištěny protilátky anti TPO a nízké S TSH, léčbu Propycilem jsem vzhledem k těhotenství odmítla a stav se sám do 4.měsíce těhotenství upravil sám. je toto běžné v počátcích těhotenství. Biopsie uzlu dělána naposledy v 2005 - vše OK, dle sona je uzel 4ml, centrálně deg. změněný, co to znamená. Může být výpad vlasů způsoben štítnou žlázou, i když mívám krevní vyšetření v pořádku, a pokud vlasy padají kvůli štítné žláze, narostou znovu, nebo je stav nevratný. Bylo by řešením žlázu odstranit?Děkuji velice za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, degenerace uzlu může znamenat mnohé od vazivových změn až po nádorové. Každopádně nízké hodnoty sérového TSH většinou svědčí pro hypertyreózu (zvýšená činnost štítnice, Graves-Basedowa choroba), stejně jako anti TPO protilátky, které jsou přítomny ve vysokých koncentracích asi u tří čtvrtin pacientů. Vypadávání vlasů s touto chorobou samozřejmě souviset může, avšak protože jde v zásadě o zrychlený cyklus růstu vlasu, nikoli o destrukci vlasového folikulu (cibulky) jako takového, není samozřejmé, že půjde o trvalou ztrátu kštice. Řešení stavu se bude nejspíše odvíjet od změn žlázy a event. výsledků dalších biopsií a biochemických vyšetření, na vlasy jako takové bych mnoho ohledů nebral. Pravidelné kontroly u lékaře jsou v podobných případech nezbytné.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: