Pálení a tlak pod pravým spodním žebrem

Dobrý den, předem se omlouvám, že bude můj dotaz trochu delší. Cca od června jsem měl menší bolesti v pravém podžebří úplně na spodním žebru. Nicméně jsem to neřešil a věřil, že to časem odezní. 9 . června už byla bolest dost nesnesitelná a druhý den po probuzení jsem se už za postiženou část stále držel, byl to spíš automatický reflex, než že by to pomohlo. Jen jsem na pohotovost, kde mi pichli injekci a sdělili, že to bude od zad. Od té doby jsem v pracovní neschopnosti jelikož ani práce doma nemůžu dělat jak to stále pálí. Dělali mi už CT zad, MR zad, rtg zad. Nikde nic "udajne" závažného. Absolvoval jsem i SONO problematické oblasti, kde je také vše v pořádku. Měl jsem i rehabilitace. Ale nikdo si se mnou neví rady a už navštěvuji i psychologa. Doktoři mě už mají za simulanta, ale já bych se naopak do práce chtěl co nejdříve vrátit, velice nerad bych o ní přišel, protože jinou takovou bych se svým vzdělání nenašel. Jsem už zoufalý. Pálení a tlaceni mě nenechá v klidu přes den a v noci mám potíže vůbec usnout. Nedovedu se totiž na nic jiného soustředit. Ještě bych chtěl doplnit, že bolest se zhoršuje když se poradím. Dlouho nevydržím sedět. Mám poměrně dost fyzicky náročnou práci, kde se stále ohýbám a zvedám i těžké věci ze země. Je mi 31 let výška 182cm váha 78kg a do doby tohoto problému jsem byl velice aktivní sportovec mimo práci. Ještě jednou se omlouvám za delší obsah, ale už nevím kam dál, do práce se vrátit s tímto nemohu, protože by mě propustili po pár minutách

Odpověď odborníka:

Je třeba dle mě nerezignovat a pokračovat se v dopátrání se příčiny. Ta nejdůležitější vyšetření z pohledu ortopedie jste měl. Domnívám se, že by se mělo provést i řádné interní vyšetření spolu s rtg snímkem plic a rozsáhleší laboratorní skrínink, tedy vysšetření vzorku krve na vyšetření. Zjistit i možná infekční ložiska, zuby na příklad, což může vést k druhotným neuralgiím mezižeberních nervů. Proto i neurologické vyšetření. Neurolog nebo ortoped vás potíží a tím také upřesnění výchozího bodu potíží může zbavit nebo bolest snížit opakovaným obstřikem nebo plášťovou blokádou mezokainem. Dostatek vitaminu skupiny B je na místě. Závěrem , pokud ambulantní vyšetření a léčení nevedou k účinku je na místě přijetí do nemocnice na interní nebo ortopedické anebo neurologické oddělení k podrobnému vyšetření, ošetření, medikaci, infuzní léčbě a rehabilitaci. V rehabilitaci bych pokračovat i nyní. Ta má některté postupy, které mohou pomoci. Bolestí se zabývají i speciální ambulance pro bolest, které jsou na každém okrese.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: