Pálení,časté močení opakovaně

Dobrý den, prosím Vás o radu. Už pár let trpím na časté záněty moč. cest 3-4 do roka, tudíž je mi známo, že s tím souvisí pálení, časté močení atd.... Nezlobte se, že můj dotaz bude delší, ale chci můj problém napsat co nejpřesněji. Z pohledu gynekologie jsem měla problém dvakrát, kdy byl příčinou zánět, léčen antibiotiky a trpím neustálým hojným výtokem, který prý není zánětlivého původu. Po sexu občasné pálení moč. trubice. Za poslední 4 měsíce mám zánět moč. cest podruhé, ale vždy pomohlo až 2 antibiotikum Ciplox. U praktického lékaře z dle přinešené moči výskyt krve a bílkoviny. Jelikož už se s tím léčím opět 1 měsíc, stálé pálení a výskyt krve, byla jsem odkázána na Urologii 24.4 2013, kde z cévkované moči -zpráva - tapott bil neg, sono ledvin DS jemné, par. norm, M+S ery ++ad BU Cévk,recid IMC kolpitis - ( vypsala jsem snad to důležité) - dále naplánována CSK 17.6.13. Dostala jsem Nitrf 1x denně na 3 měsíce a pak mam užívat Nefrovaxin. Po týdnu jsem vola na výsledky a moč bez bakterii. Byla jsem upozorněna ohledně dodržovaní čistoty při sexu, který teď opravdu pomalu 2 měs. neprovozuji, jelikož teď nemám na to ani pomyšlení. Přítele mám 6 let stejného. A dále jsem byla odkázána na Gynekologii, kde jsem žádala na doporučení uroložky o provedení MOP, zda to bylo provedeno netuším, ale opět po týdnu výsledek negativní. Žádná antibiotika neberu od 12.4 , pouze to co jsem dostala na Urologii Nitrof, a zítra jdu k praktickému lékaři, ale jen z důvodu neschopnosti. Dodržuji vše, co mi bylo doporučeno, brusinky, urolog. čaj, celkově pitný režim, hygienu ... ale pálení a časté nucení mám stále, i když se mi třeba 1 den uleví je to zpět. Což u předešlých zánětů nebylo. Proto Vás žádám a zároveň prosím o radu a i o Váš názor k mému problému. Jinak nikdo se mnou nic neděla, teď musím jen čekat celý měsíc na Cystoskopii, než se něco zjistí a jestli vůbec. Ptám se i proto, jak už jsem tu psala, že zánětem trpím opravdu často a krev v moči se vždy ukázala a až přibližně po 8 letech, jsem absolvovala nějaká vyšetření, než jen se cpát antibiotiky, takže mě snad pochopíte, že důvěra k lékaři moc není a snad jako bych si vymýšlela. Jen ještě podotknu, sic s problémem to moc asi nesouvisí, ale otec zemřel na rakovinu nevím ani čeho, měl už metastáze, mé matce je před 14 dny zjištěn nádor moč. měchýře, je v léčení, sestra před pár lety nádor děložního čípku - chemoterapie. Děkuji moc za Vaši odpověď a nezlobte se, ale fakt už nevím kudy kam. Nehledě na to, že nepatřím mezi simulanty, svou práci mam ráda, ale opravdu, teď je to horší a už chci aby se to dostatečně řešilo. S pozdravem Tereza

Odpověď odborníka:

Bohužel máte potíže, které nejsou léčitelné jednoduše a je třeba s lékařem spolupracovat a společně zkoušet najít účinnou léčbu. Základem je tedy kultivace moči a kultivační vyšetření z pochvy. Poševní infekce je zdrojem pro infekci močovou. Nemělo by se opomenout vyšetření na přítomnost pohlavně přenosných onemocnění. Pokud tato vyšetření nepřinesou požadované výsledky je vhodná zmíněná cystoskopie. Kromě co nejvyššího příjmu tekutiny je třeba neprochladnout, močit co nejčastěji, vymočit se hned po sexu a rovnou se omýt. Pokud je výskyt potíží vázán na sex užívá se během sexu jedna pilulka antibiotika. Alternativou je, užívat nízké dávky antibiotika denně po dlouhou dobu, klidně i rok. Pokud se jako původce infekce vyskytovala E.Coli, užívá se imunostimulans Uro-Vaxom. Další vhodná a volně prodejná imunostimulancia jsou např. Urivac nebo Uroval.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: