Pálení hlavy, brnění nohou, rukou

Měla bych prosbu, zda byste mi mohli odpovedet na pár otázek. Týkají se moji maminky( 55 let). Měla problémy se zádama asi rok, navštívili nekolikrat fyzioterapeuta, ten jí doporučil nechat si udelat veškerá vysetreni. Navstivila tedy ortopeda, který ji rekl, at si lehne na záda a oběma ruka ji po celé pateri mačkal , skoro jakoby celou svoji vahou, a že to byl docela macatý pan doktor, mamka říkala, že na ní hupnul,aniz by ji rekl co bdue delat, od te doby se nemohl 4 dny vubec hnout, pak to tedy ustálo, ale od te doby začínají její problémy. Bolest zas, brnění nohou a nějaký den už i brnění hlavy, až do mozku kdyby to šlo (říká). Do té doby jí vubec nebolela hlava skoro dva roky, protoze chodime na pravidelné masaze a jednou za cas nam maserka dela donrovu metodu, čili krk a hlava bez problému.Obvodní lékařka jí pred tydnem poslala k neuroložce, ktera ji tedy nic nerekla , ale poslala ji do polikliniky Kartouzská v Praze a dále na magnet.rezonanci, ke bylo napsáno o roztroušené skleroze.Dále byla poslána na gastro, tedy jsme si to vyběhaly samy, protoze má problemy s vyprazdnovanim, kdy jde treba i jednou zy tyden, pokud nepouzije laktulozu.Presne pred rokem byla na operaci zlucniku,kdy ji ho lapar. vyndali, jestli to může mít nejakou souvislost. Mamka se toho docela děsí a už jen z toho je psychicky na dně.Občas jí brní i ruce, jinak se zdá být v pořádku. V práci to má docela hektické , časově náročné a i někdy stresové, moc si všechno bere, tak si říkám, zda se nejedná o syndrom vyhoření atd. Na magnet. rezonanci prave ceka az do cervence, což se mi zdá být docela dlouhá doba. Doufám tedy, že se neprokáže tato nemoc, ale dá se s ní normálně žít? Pracovat? Nebo člověka hodně omezí..???Dostává človek s touto nemocí duchod??Moc děkuji za vaše rady a názory.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobnost roztroušené sklerozy ve věku 55 let je malá, a když, tak vznikají ne příliš progresivní formy, pro roztr. sklerózu je typický mladý věk. Pan doktor se zpočátku pokusil o napravovací manévr, někdy ovšem nezafunguje. Objednací termíny MR jsou opravdu dlouhé, běžně 3 měsíce. Myslím, že vaši lékaři pro vás dělají maximum, protože MR je vrcholem vyšetření. Žlučník s páteří nesouvisí, ani zácpa ne. Radila bych, ať jde maminka na neschopenku, ať si odpočine, rehabilituje chůzí. Když něco bolí, tak se ničí i psychika, když se ničí psychika, o to to bolí víc.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: