Pálení pat

Dobrý den, mám k Vám dotaz. Již více jak 2 roky mám problémy s patami. Mám za sebou ultrazvuk, ozařování, injekce (letos v březnu). Pomohlo mi to ani ne na 3 měsíce. Zjistili mi dle RTG málé patní ostruhy. Jeden ortoped mi řekl, že mám zkrácené lýtkové svaly a mám je protahovat. Dala jsem na jeho radu a mírně se to zlepšilo. Ale přesto paty neustále pálí a jako bych je měla ve svěráku. Nepálí mě zespodu, ale po obvodu. Horší je to, když déle sedíma potom vstanu, když dlouho stojím nebo při delší chůzi. Ale i večer před spaním. Již nevím co dál. Byla jsem na vyšetření cév a žil. To je v pořádku. Paty mám dle ortopeda mírně nateklé. To i dle cévaře. Ten mi na otoky předepsal léky. Mírné zlepšení nastalo při chůzi. Rázovou vlnu mi zatím pan doktor nedoporučil, přestože se tím zabývá, takže asi není nutná. Myslím si, že to asi nebude patníma ostruhama, ale spíše těmi otoky a proto je chůze tak citlivá. Nevím, který lékař mi může pomoci. Je to vůbec v moci ortopeda ? Děkuji za odpověď. VT

Odpověď odborníka:

Pokud se jedná o místní bolestivost při tahové tendinoze nad patou stálo by zato aplikovat metodu ACP/PRP/, tedy aplikaci vlastní upravené krve do bolestivého místa, bohatší krevní destičky stimulují bolestivé místo k úpravě. Aplikuje se dle stavu několik injekcí. Metoda má příznivý ohlas a to i ve vědecké literatuře. Není ale hrazena pojišťovnou.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: