Pálení při močení

Dobrý den, je mi 23 let a mám přibližně rok problémy s močovými cestami. Před rokem jsem poprvé prodělala zánět moč.měchýře. Dostala jsem antibiotika, tuším Gyrablok. Doužívala jsem a cca po dvou měsících celý ten kolotoč začal. Vrátili se příznaky a opět bez vyšetření moči jsme dostala další antibiotika, bohužel název si nepamatuji. Pak se to opakovalo co dva měsíce, pálení, trošku svědení, proste divný pocit "tam dole" a k tomu i takové stavy, že jsem proseděla celé dny a noci s příšernými pocity na wc či u topení a pila urologické čaje, kapala kapky lichořeřišnice, oblékám se teple a snažím se předcházet. Jenže u mého lékaře se opakovalo předepisování antibiotika/Summamed myslím atp./ a z toho zkažený žaludek a tak jsem je pak už odmítala brát pořád dokola a snažila se to nějak zahnat sama. Na gynekologii mi nic také neřekli, prý stěry mám v pořádku. Partner žádné příznaky ani problémy nemá. Někdy to má souvislost se sexem, někdy ale ne. Prostě pokaždé jiné souvislosti. Teď už mě ovšem opět bolí k tomu všemu i záda na pravé straně lehce pod žebry. Naposledy jsem antibiotika dobrala před měsícem a půl. Na urologii v místě bydliště jsem objednaná, ale až za měsíc. Mám kamarádku, co pracuje v laboratoři, co mi vzala odběr moči a krve. Nemám zvyšenou hladinu CRP, v moči mi našli vysokou hodnotu krve a bílkoviny. Chci se zeptat, zda to nemůže být nějakého závažného charakteru, když už se k tomu přidali i bolesti zad a někdy opravdu nepříjemné. Na pohotovosti mi vždy při bolestech dají léky a antibiotika, bez vyšetření a můj obvodní lékař, mi řekl ať si zajednám urologii. Ta je ale bohužel až za měsíc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano. U opakovaných (recidivujících) infekcí močových cest je stěžejní opakované kultivační vyšetření moči - pokud totiž zánět vyvolává opakovaně ten samý kmen baktérií, lze pacientovi přímo na míru vyrobit autovakcínu proti danému kmeni baktérie ( cestou urologické či alergoligické ambulance). U recidivujících infekcí močových cest taky doporučujeme - právě v případech, kdy má pacient jasné potíže a kultivace moči je negativní- vyloučit ureaplazmatickou a chlamýdiovou infekci. Ureaplazmata se vyšetřují ze stěru z ústí močové trubice, chlamýdiovou infekci stanovujeme na základě pozitivity protilátek v krvi pacienta. Jejich terapie se líší od terapie běžných infekcí močových cest a současně je zapotřebí léčit i partnera ( i když nemá žádné potíže), protože se jedná o sexuálně přenosnou nemoc. Co mě u Vás ale znepokojuje, je přítomnost bílkoviny v moči - jednak to poukazuje na skutečnost, že zánětlivým onemocněním skutečně procházíte a taky nález bílkoviny v moči taky může znamenat již zánět ledvin. Proto Vám doporučuji podstoupit krom urologického i vyšetření nefrologem ( myslím, že urolog Vás na dané vyšetření odešle).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: