Pálení při močení + výtok

Dobrý den pane doktore, i když se s podobným dotazem setkáváte běžně, můj bude nejspíš specifický tím, že problém se táhne cca 3 měsíce, přičemž samotná léčba trvá dva měsíce a potíže stále přetrvávají. Mám recidivující problémy s výtokem, který je čiré i mírně bělavé barvy a pálením při močení. Zároveň bych rád podotknul, že nejsem hypochondr, dodržuji dobrou životosprávu a pravidelně sportuji. Nevím, zda problém nastal díky nechr. pohl. styku vč. análního s partnerkou (cca v 2/2013), a nebo při běhání venku, kde jsem mohl nastydnout, jelikož jsem pravidelně běhal v minusových teplotách. Nicméně problémy nastaly cca v pol. 3/2013 a první vyšetření jsem absolvoval na kožním vyšetření (stěry + moč). Viz nález: Vyšetření na mykoplasmata Nález 1: Ureaplasma urealyticum negativní Nález 2: Mycoplasma hominis negativní PCR na chlamydia trachomatis a Neisseria gonorrhoeae z uretry negativní Poté jsem byl odkázán na URL, kde se léčím doposud – bohužel neúspěšně. Při prvním vyšetření (v pol. dubna 2013) lékař po vzorku moči při náhledu do mikroskopu předepsal antibiotika na 3 týdny (Ciplox 500 2x1tabl) a konstatoval, že je to jistě zánět močových cest. Po této léčbě výtok ustal a pálení též. Při kontrolním vyšetření po dobrání ATB USG ledvin bylo vše v pořádku. Po kontrolním vzorku moči lékař v mikroskopu opět viděl větší výskyt bílých krvinek a byl jsem odeslán na odběr KVAB. Zároveň po necelém týdnu opět recidiva zmíněných potíží. Rozbor KVAB – staphylococcus epidermidis. Nasazen KLACID 500 1x1 v 6/2013. Do toho piji urologické čaje, které mi bohužel od obtíží nepomáhají. Jelikož dnes mám poslední tabletu Klacidu, který nezabral a budu opět poslán na KVABku, kde evidentně bude znovu nějaký nález, už si nevím moc rady, co dál, jelikož se obávám dalšího bezhlavého nasazení ATB. Nebaví mě brát donekonečna ATB, které mám pocit, že mi lékař předepisuje od stolu (minimálně ty první na 3 týdny). Prosím o nějakou radu, co dál dělat, jelikož už se cítím frustrovaný a obtěžuje mě to v normálním fungování. Děkuji a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Bezhlavé by bylo nasazování antibiotik v případě negativních vyšetření. Pokud jsou výsledky pozitivní, tak je léčba antibiotiky potřeba. Léčebné možnosti jsou jinak omezené. Vhodná jsou analgetika typu Novalgin, Algifen. Možností je podpora imunity močového ústrojí některými volně prodejnými preparáty. Zásadní je dodržovat po dobu léčby vynechání sexu.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: