Pálení v krku

Dobrý den, můj problém trvá cca od listopadu, kdy se poprvé objevilo něco jako zahlenění krku či průdušnice. V lednu jsem měl jedny antibiotika, v březnu druhé (xorimax, akutní zánět horních dýchacích cest). Aktuálně je situace taková, že cítím přes den pálení (či mírný tlak) v krku, někdy mám pocit, že je problém v nosohltanu, jindy zase níže až skoro u hrudní kosti. Vnitřní strana ústní dutiny je mírně zvrásněná, ale nebolí, dásně velmi mírně citlivé (při dotyku jazykem např.). Nos mám většinou ucpaný (alergik - roztoči, prach, jarní trávy, bříza, olše, peckoviny) a při nádechu nosem cítím chlad v nosohltanu... krk je mírně zarudlý s několika bílými fleky. Na ORL objednaný jsem, vyšetření je však možné nejdříve za dva měsíce. Během cca posledních čtyř měsíců mi na žílách horních končetin (předloktí) vystoupily malinké bouličky (měkké, nebolestivé, kůže bez zarudnutí), praktický lékař to definoval jako ´křížení povrchového a hlubšího žilního systému´. Nevím, zda-li to nějak může souviset s výše popsanými problémy. Bouličky nejsou vůbec bolestivé, spíš je to jen jaksi psychicky stresující. Jsem sportující člověk (fitness, kolektivní sporty, gymnastika), po prodělané nemoci a užívání antibiotik v březnu jsem najel na pravidelné cvičení a stravu (5-6krát denně dle vhodných stravovacích doporučení) a přibral jsem 3 kg (= dostal se zpět do formy). Trápí mě v podstatě pouze ten krk (nosohltan) a zmíněný ´problém´ s žílami. Dušností netrpím, tep ráno po probuzení cca 52 - 55 za minutu, snadno si ale přivodím stav úzkosti (melancholik, každou nesrovnalost nebo odklon od normálu - viz bouličky na předloktí - neustále řeším). Práce poměrně stresující. Díky za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, milý pane Honzo- díky za důvěru. Zdá se mi, že jste si během svého dotazu dokázal sám některé skutečnosti ujasnit. T.č. Vás trápí něco, co má logiku, navíc bude řešeno- pokud trpíte poruchou nosní průchodnosti, vázne dechová fysiologie / nádech má probíhat nosem, kde je výstelka uzpůsobena pro úpravu, očistu, zvlhčení, předehřátí., při nádechu ústy jsou následné části dýchacího ústrojí trvale nadměrně drážděny, rozvíji se chronický zánět se všemi důsledky../- ORL lékař navrhne řešení, pravděpodobně ve spolupráci s alergologem a praktickým lékařem... Víte o sobě, že jste člověk dobré kondice, živostosprávy..Víte o své tendenci dělat si nadměrné starosti se záležitostmi, které sám vyřešit nemůžete. Myslím, že současná zkušenost a její chápání je cestou k práci na vlastní bytosti. Učinil jste racionální kroky, další můžete s důvěrou přenechat "povolaným", s nimiž budete určitě dobře spolupracovat. Pokuste se prozatím neničit sám sebe - nikdo jiný za Vás tento základní krok učinit nemůže..Moc držím palce!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Pálení, škrábání v krku | Od: EVA | 24.11.2016 13:10
Dobrý den paní doktorko. Trápí
mě už zhruba 5 rokem škrábání v
krku, posléze i bolesti svalů.
Každý měsíc se to opakuje.
Můžete mi poradit o co by mohlo
jít? Beru coldrax pastilky ty jediné
zabírají, ale bojím se co to udělá s
mým tělem, když je beru každý
měsíc. Obtíže trvají týden, 14 dní i
déle. Jak kdy. Začalo to když
jsem se seznámila s jedním
mužem s kterým jsem začla
bydlet. Jeho příbuzný kašlou,
nemůže se jednat o virus?Děkuji.
reagovat
re:Pálení, škrábání v krku | Od: uLékaře.cz | 24.11.2016 15:40
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím Vás,
abyste dotaz zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: