Pálení v tříslech - infekce?

Před dvěma lety jsem prodělal zánět močové trubice. Onemocnění nastoupilo náhle, nepředcházel žádný nechráněný pohlavní styk ani žádné rizikové chování. Zašel jsem si na urologii, kde mi lékař předepsal 2 balení azithromycinu (na každý týden jedno), přičemž poznamenal, že v moči se pravděpodobně nic nenajde. Na kontrole byla opravdu moč mikrobiologicky negativní, ultrazvuk atp. vyšly v pořádku. Několik dní po kontrole opět pálení začalo, hlavně v oblasti močové trubice. Později jsem cítil i pálení/lehčí bolest v oblasti varlat a tlak na hrázi a občas nepříjemné tahání v podbřišku. Onemocnění bylo charakteristické střídavým zhoršováním a zlepšováním stavu. Nikdy ovšem nebyla horečka, výraznější zduření uzlin ani jiné závažnější projevy. Zhruba po dvou měsících jsem navštívil lékaře znovu, ale obtíže zrovna nebyly výrazné, dostal jsem pro jistotu atb. pro případ návratu obtíží. Protože potíže byly stále relativně nepříjemné nechal jsem si u praktického lékaře udělat PCR vyšetření moči na chlam. trach., které vyšlo negativně. V současné době je stav výrazně lepší, přesto občas, obvykle několik hodin nebo druhý den po ejakulaci, cítím pálení v tříslech, které pak přetrvává delší dobu. Třísla nejsou na pohmat zduřelá, ani zarudlá, pouze pálí. Navštívil jsem urologii, kde mi (již jiný) lékař sdělil, že mezi pálením v tříslech a tehdejším zánětem není souvislost (obzvlášť, když tehdy vyšla moč neg.). Dle ultrazvuku je celá soustava v pořádku, moč opět neg. Dle mého názoru souvislost zde je a obávám se, že infekce není doposud zcela vyléčena (nebo vyléčena je a tělo se chová jako by vyléčena nebyla). Po návštěvě doktora jsem byl celkem nespokojený - odhodlal jsem se k návštěvě lékaře, které navštěvuji velmi nerad - a můj problém zůstal nevyřešen. Vzal jsem si tedy atb., které jsem dostal tehdy pro případ návratu obtíží tj. Azithromicin, 3 tablety jednu denně – po pár dnech se začalo něco dít – pálení přecházelo z třísel po vrchní straně stehen až ke kolenům. Po několika týdnech se ale situace vrátila do stavu, kdy pálení je stále lokalizované v tříslech. Nevíte, co by problémy mohlo způsobovat a jakou cestou je vůbec řešit? Předpokládám, že rutinní vyšetření vyjdou negativně a budu vypadat jako bych si vymýšlel.

Odpověď odborníka:

Zajděte prosim na dermatovenerologii, kde Vás dovysetri.

MUDr. Eva Hnatyšanová
MUDr. Eva Hnatyšanová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Ordinace Praktického lékaře, Praha 1

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: