Panická ataka

Dobrý den. Chci se zeptat, zda se panické ataky mohou stabilizovat - vymizet, samy? Je mi 21 let, zhruba před třičtvrtě rokem jsem poprvé zažil silnou panickou ataku, návaly infarktu, pocitu smrti, bušení srdce, silnou záplavu pocitu smrti, která mě probudila ze spánku. Poté několik stejných stavů před spánkem, zhruba jednou měsíčně. Nemožnost snadně usnout, jelikož moje podvědomí je již obeznámeno s tím - že když jdu spát, se právě něco stane. Fyzicky jsem ale zdravý, vytrvalostní sportovec, rodinná anamnéza ok. Už jsem to řešil s doktorem, skutečně jde o psychický-neurologický problém. Jenže poslední dobou jsem začal usínat lépe, snadněji, a na tyto stavy už takřka nemyslím. Poslední silná ataka jako taková, se mi projevila snad naposledy před 3-4 měsíci, dříve byla frekvence velmi častější. Léky jsem odmítl, nechci do sebe v 21 letech rvát uklidňováky na bázi benzodiazepamů, tedy přímo drog. Rád bych byl, kdybyste mi odpověděl/a, zda panické ataky mohou sami od sebe zmizet, případně se omezit na takovou frekvenci, že to bude maximálně několikrát za rok. Děkuji za odpověď, přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Panická porucha se opravdu projevuje tak jak říkáte,. Je to onemocnění na které neumřete, ale které je nepříjemné. Samozřejmě, že zde existují případy, kdy dojde ke spontánní remisi, čili k tomu, že příznaky vymizí, ale není dobré na to spoléhat a lepší je to léčit. Jinak se porucha neléčí uklidnováky a benzodiazepiny ale většinou antidepresivy 3 nebo 4. generace. s pozdravem MUDr Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: