Panická ataka

Dobrý den, zhruba před 7 dny jsem prodělal Hyperventilační záchvat. Stalo se to náhle při práci, pracuji jako barman, a jelikož jsem nikdy nic podobného nezažil, odvezla mě RZS do nemocnice, kde jsem prodělal vyšetření srdce a nakonec dle příznaků, které jsem měl byla stanovena diagnóza na Hyperventilační záchvat a ještě ten den jsem odešel po svých domů. Avšak od té doby mě každý den trápí záchvaty úzkosti, které začínají motáním hlavy a závratí, poté návalem horka do hlavy a pocitu, že omdlím, po čemž někdy následuje rychlé bušení srdce a brnění hlavy. Dočetl jsem se o takzvaných Panických atakách, které by tomu, co se mi děje popisově i odpovídaly, ovšem trápí mě otázka, zda se nemůže jednat o nějaký závažnější problém, který by se mohl týkat např. mozku. Nejhorší na tom je, že mě to velmi omezuje a stává se to pro mě velice nepříjemnou věcí, jsem bez nálady, bojím se sportovat atd. Budu teď odjíždět na dovolenou a chtěl bych si jí užít, nemam však předtím čas zajít si na podrobné vyšetření nebo CT a proto žádám o radu vás alespoň touto cestou, zda se opravdu jedná jen o můj psychický problém a musím ho zvládnout svou vůlí, nebo by to mohlo být něco vážnějšího. Před Hyperventilačním záchvatem, který jsem zažil, přišly přesně ty stejné příznaky, jak jsem psal výše, motání hlavy, návaly horka atd. a poté se přidaly křeče a rychlý tlukot srdce. Do takového stádia už jsem naštěstí vícekrát nedostal, avšak od té doby jsem prostě poloviční. Děkuji Vám předem mnohokrát za odpověď a přeji příjemný den

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Chápu Vaši konstelaci a ráda bych Vás potěšila. Sám však ve svém dotazu stavíte konflikt- tušíte, že pro bezpečí Vás a jistotu lékařů bude vhodné podstoupit ještě některá vyšetření, zároveň byste chtěl i bez jejich provedení ujištění, že nejde o nic jiného, než psychogenní panické ataky. Rozhodně by před dovolenou bylo dobré navštívit praktického lékaře a vybavit se vhodnou medikací /lékaři ji znají, Vám neublíží/, měl byste zvládnout něco z behaviorální psychoterapie /zvládání stavu paniky/. Pokud už na takové kroky čas není, být Vámi bych dovolenou odložila. Má-li Vám posloužit, neměl byste se na ni vydávat v období vnitřní nejistoty.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: