Panicka porucha

Dobrý den, mám na vás dotaz je mi 31 před zhruba 5 lety mi bylo řečeno mým psychiatrem že prpim panickou poruchu nasadil mi léky zoloft asi po 1,5 měsíci se mi ulevilo a bylo líp a líp. Léčil jsem se 5 let vše bylo v pořádku, jednou jsem šel opět navštívit psychiatra jako normálně ale tentokrát mi řekl že už léky beru dost dlouho že se můj stav zlepšil a že už léky dále brát nepotřebuji tak mi léky vysadil, vše bylo v pořádku asi 3 měsíce dokud se mi opět nezačaly vracet stavy jako na začátku, pocity úzkosti atd. Je možné že se mi panicka porucha mohla zase vrátit po 3 měsíčním vysazení léků přičemž doba léčení byla skoro 5 let? Měl bych opět navštívit psychiatra a začít brát léky jako na začátku léčby? Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Michale, obdivuji Vás, jak odvážně bojujete se svou nemocí a že jste byl schopný zkusit žít bez léků. PP se může po vysazení léků vrátit, ale příště by neměla mít takovou sílu, když zkjusíte léky v menší dávce, které jste již užíval, Menší dávky léků by měly stačit ke kompenzaci Vašeho psychického stavu. Užívá se stejný lék, který fungoval v minulosti. Určitě by\ch kontaktovala ambulantního psychiatra. Důležité je začít se léčit včas, dříve, než se PP může plně rozvinout. Možná by Vám psychiatr mohl napsat nějaké anxiolytikum ( léky proti úzkosti) jako SOS medikace. Tento lék byste bral pouze při potížích, tzn. ataka PP. Zvažte i návštěvu psychologa, který by Vám mohla pomoci, co dělat, když na Vás přijde úzkost a jak se jí zbavit. Z popisu Vašeho příběhu se domnívám, že si o pomoc dokážete říci, takže Vám držím palce. Děkuji za Váš dotaz a hezký den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: