Panická porucha

Milá pani doktorka, mám už dva roky závraty, poruchy rovnováhy.Nikdy by som nepripustila, že to môže byť psychogénne.Mám aj periférny vestib.syndróm, som sledovaná pre vertigo u neurológa, užívam Betaserc 16mg 2x1. Mám strach zo všetkého, chytá ma panika, mám strach niekam ísť, bojím sa, že mi príde zle, že odpadnem, ako pred 2 rokmi, bojím sa ísť do obchodu, chodím iba do práce a domov. Myslím si, že vertigo je zrejme psychogénne. Pôvodne mi chceli nasadiť citalec alebno seroxat, ale odmietla som to,teraz by som ho zrejme potrebovala. Každý den mám silný atak strachu, bojím sa až tak mi je zle, mám závrať, tras, potenie. A o chvíľu to pominie.Myslíte si, že ide o panickú poruchu? Alebo úzkostnú poruchu? Mám začať užívať citalec 5 či 10mg? Môžem to užívať spolu s betasercom?Poradte mi, som zúfala!

Odpověď odborníka:

Drahá slečno Andreo-netrapte se se "zaškatulkováním"Vaší poruchy..vytváření jednotek jako je panická porucha,úzkostná porucha apod.má sloužit lékařům jako určité zjednodušení vzájemné komunikace a dalším víceméně výzkumným a statistickým účelům.Pro Vás je důležité co nejdříve zahájit účinnou léčbu a místo pohybu po spirále dolů zahájit cestu opačnou.Citalopram a podobná moderní antidepresíva jsou vynikající prostředky k úpravě stavů úzkosti a deprese.Při jejich aplikaci je třeba respektovat jistá "omezení"-plný efekt léčby se dostavuje v průběhu cca 3 týdnů,do té doby paradoxně člověk může pociťovat určité nežádoucí reakce/nevolnost,nechutenství,průjmy/,které postupně ustupují,naopak lék začíná plnit "svůj úkol".Takže-vydržte!!Začněte nejprve s nízkou dávkou/klidně 5 mg/ a po týdnu zvyšujte až na 20 mg.Současná aplikace betahistinu/Betaserc,Avertin../není na závadu.Moc a moc držím palce!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: